Draginja Vuksanović: Đukanovićeva rivalka 1

Na crnogorskim predsedničkim izborima koji se održavaju naredne nedelje rivalka dugogodišnjem premijeru i šefu države Milu Đukanoviću, kandidatu Demokratske partije socijalista, biće Draginja Vuksanović, koju je kandidovala Socijaldemokratska partija.

Biće to prvi put da stranka u Crnoj Gori kandiduje ženu za najvišu državnu dužnost.

Draginja Vuksanović je diplomirana pravnica. Pravni fakultet u Podgorici upisala je 1996, a diplomirala je 2000. sa prosečnom ocenom deset. Nagrađivana je više puta kao najbolji student. Magistrirala je 2005. na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu na temu „pravne prirode privilegovanih potraživanja“, a doktorsku disertaciju pod naslovom „Vansudsko namirenje hipotekarnog poverioca“ odbranila 2011. na Pravnom fakulteta Univerziteta Crne Gore. Izabrana je u zvanje docenta 2013. godine na predmetima Građansko-pravna klinika na Pravnom fakultetu Univerziteta Crne Gore i predmetu autorsko pravo i pravo intelektualne svojine na Fakultetu dramskih umjetnosti na Cetinju na Univerzitetu Crne Gore na kojima i danas predaje. Radila je kao saradnik i na Dramskoj akademiji – odsek Produkcija, na predmetu Autorsko pravo i pravo industrijske svojine.

Članica je Predsedništva i Glavnog odbora Socijaldemokratske partije Crne Gore, i članica Foruma žena te stranke. Bila je članica Delegacije Skupštine Crne Gore u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope, gde je imenovana za članicu Komiteta za pravna pitanja i ljudska prava, članicu Potkomiteta za ljudska prava, članicu Potkomiteta za pitanja kriminala i borbu protiv terorizma, zamenika člana Komiteta za kulturu, nauku, obrazovanje i medije i članicu Potkomiteta za obrazovanje, mlade i sport. Objavila je više stručnih radova iz oblasti založnog prava sa posebnim osvrtom na prava obezbeđenja potraživanja. Govori francuski i engleski, a služi se italijanskim i španskim jezikom. Poslanica je crnogorskog parlamenta, čime je nastavila porodičnu tradiciju budući da je njena majka, doktorka Milica Vuksanović, bivša potpredsednica SPD, inače rođena u Požegi, bila članica Skupštine Crne Gore od 1998. do 2001.

Rođena je 7. aprila 1978. u Baru. Udata je za vrhovnog državnog tužioca Crne Gore Ivicu Stankovića i ima petnaestogodišnju ćerku. Pojedini crnogorski modni portali opisuju je kao „ženu sa stavom i stilom“. Poručila je da želi da Crna Gora bude dom svih njenih građana „kako onih koji su podržali njenu nezavisnost tako i onih koji su tada bili na drugoj strani, ali danas Crnu Goru doživljavaju svojom državom“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari