Direktor beogradskog Muzeja žrtava genocida uputio protestno pismo ambasadoru Italije u Hrvatskoj 1foto FoNet Božana Pavlica

Direktor beogradskog Muzeja žrtava genocida Dejan Ristić uputio je danas protestno pismo ambasadoru Italije u Hrvatskoj Pjerfrančesku Saku, koji je prilikom odavanja pošte stradalim u Jasenovcu, kako je saopšteno iz Ambasade, naveo da izražava solidardnost sa hrvatskim narodom.

Ristić je podsetio da su pripadnici hrvatskog naroda bili žrtve represivnog državnog, vojnog i policijskog aparata NDH isključivo u onoj meri u kojoj su ih vlasti percipirale kao protivnike.

Istovremeno, pripadnici srpskog, jevrejskog i romskog naroda bili su u NDH jasno označeni kao oni koje treba u potpunosti fizički, identitetski i verski istrebiti, ukazao je Ristić.

Ostaje nejasno, istakao je, na koji se tačno segment hrvatskog naroda odnose izrazi vaše solidarnosti u kontekstu kulture sećanja na jasenovačke žrtve.

Ristić je naveo da je sadržaj objave Ambasade Italije u Hrvatskoj izazvao veliko uznemirenje građana Srbije, a posebno preživelih, odnosno potomaka žrtava genocida počinjenog nad stotinama hiljada Srba, kao i desetinama hiljada Jevreja i Roma na području NDH.

Poznato je, kazao je Ristić, da je sistem koncentracionih i logora smrti NDH u

Jasenovcu, čiji ste lokalitet posetili u okviru komemoracije nedužnim srpskim, jevrejskim, romskim i drugim žrtvama, po pokazanoj bestijalnosti hrvatskih ustaša bio najmonstruoznije gubilište u Evropi tokom Drugog svetskog rata.

Stoga sadržaj objave, osim toga što uključuje uvredu retkim preživelima jasenovačkog gubilišta i stotinama hiljada njihovih potomaka širom prostora nekadašnje Jugoslavije, istovremeno predstavlja grubu i javnu distorziju genocida počinjenog nad Srbima, Holokausta i Samudaripena, koju ovaj Muzej odlučno odbacuje i osuđuje, poručio je Ristić.

Dodao je da očekuje reakciju Ambasade koja bi podrazumevala uklanjanje te objave, kao i javno izvinjenje preživelim žrtvama genocida počinjenog nad Srbima, Jevrejima i Romima u NDH, kao i njihovim potomcima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari