Dresirao pse da kradu ženama tašne 1Foto: Matea Milošević/Univerzitetska biblioteka "Svetozar Marković"

Jedan nepoznati gospodin, na izvanredno vešt način izvodi krađe ženskih tašni.

Dresirao pse da kradu ženama tašne 2Na pariskim ulicama ovaj čovek, uz pomoć svojih pasa, koje je tako dresirao na njegovim žrtvama odnose stvari od vrednosti.

Do danas pariska policija nije uspela da uđe u trag tom kradljivcu, piše list Vreme pre 80 godina.

Svoje krađe ovaj čovek skoro uvek vrši na isti način. Sa dva velika danska psa on obično šeta pariskim ulicama. Odeven je uvek sasvim korektno, tako da niko ne sumnja u njegovu ispravnost.

Kad primeti neku usamljenu elegantnu damu, nepoznati gospodin pušta jednog od svojih pasa. Ovaj utrči dami u noge i obično je obara.

Naravno, pri padu dama ispusti tašnu.

Elegantni gospodin pritrčava dami i pomaže joj da se ispravi. Istovremeno se izvinjava.

Obično se tada stvara gužva radoznalog sveta, i niko ne primećuje da jedan od pasa grabi tašnu nastradale dame i beži.

Elegantni gospodin iznenada se seti da mu je umakao pas i polazi u poteru za njim.

Tek kada je i on pobegao iza prvog ugla, dama, još sva uzbuđena primećuje da joj je nestala tašna.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Pravda piše o novom izumu koji je počeo da se koristi u Londonu.Dresirao pse da kradu ženama tašne 3

U pojedinim većim londonskim radnjama počelo se nedavno s prodajom jednog novog artikla, koji će oduševljeno pozdraviti svi boemi, noćne lutalice i svi muževi koji se kasno u noći vraćaju svojim domovima.

Nov izum je takozvana “svetleća rukavica”, koja u mraku neobično jako svetli i ima jačinu kojom se zamenjujušest električnih džepnih lampi.

Rukavica ne mora stalno da svetli. Onaj koji je nosi treba da stegne kažiprst i palac i jaka svetiljka na gornjem delu rukavice se odmah upali.

Ova praktična novina je stoga zgodna, što se čovek može snaći lako po mračnim ulicama, pod svodovima kapija, u mračnim dvorištima, na stepenicama.

Kad čovek sa svetlećom rukacivom stavlja ključ u bravu kapije, cela brava je lepo osvetljena i tako pijan čovek može da pronađe rupu, koju je tako teško pronaći po mraku, posebno kad je čovek malo više zahvaćen alkoholom.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 80 godina, tačnije 1939. godine. Predmet analize su dnevni listovi Vreme i Pravda, koji danas ne postoje. Ideja jeste da se čitaoci vrate u prošlost, da sa vremenske distance vide kako su izgledale vesti, ali i kako su novinari, pa i sami sugrađani, razmišljali u Srbiji u turbulentnom periodu između dva rata i pred sam početak Drugog svetskog rata. Pored političkih vesti, objavljivaćemo i društvene, ekonomske, ali i vesti iz domena zabave i sporta.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije i Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari