Dru Saliven: Đukanović zna kako da sakrije pare, Vučić možda u većoj opasnosti od sankcija 1Foto: Printscreen/Glas Amerike

Jedan od osnivača Projekta za izveštavanje o organizovanom kriminalu i korupciji (OCCRP) Dru Saliven, koji je izdavač „Pandorinih papira“, rekao je u intervjuu za Portal RTCG da bi ova afera mogla da ,,bude vrh ledenog brega“ kada je u pitanju crnogorski predsednik Milo Đukanović.

Na pitanje ima li sadašnje crnogorsko tužilaštvo kapacitet da detaljno ispita novčane tokove i imovinu preduzeća iz afere „Pandorini papiri“ Saliven je reako da to nije toliko važno.

„Često je uzaludan pokušaj da se ispita ofšor. Ofšor jurisdikcijama su potrebni meseci ili godine da u potpunosti odgovore na pitanja, pa čak i tada su toliko nepotpuni u prikupljanju podataka, verifikaciji klijenata i regulisanju svoje ofšor industrije da možda nemaju informacije koje su potrebne policiji. Previše restriktivni zahtevi za dokaze u ovom regionu takođe predstavljaju problem. Većina sudova prihvata samo stvarne i službene dokumente, a ne i procurele informacije novinarima“, kazao je Saliven.

Prema njegovim rečima, „to je dobro poznat trik u regionu da političari koriste svoje veze kako bi uništili stvarne dokumente, a budući da sud neće prihvatiti kopije, oni prolaze bez problema“: „Sudovi postaju sve izbirljiviji što je političar moćniji. Tako da tužilaštvo, koje uvek ima nedovoljno osoblja, nema dovoljno resursa i ponekad nije previše kompetentno, ima izazovno okruženje, čak i ako je motivisano.“

On je siguran da je aktuelna afera vrh ledenog berga, kada je Crna Gora u pitanju, a posebno ua ljude poput akruelnog predsednika.

„Đukanovića je radio sa brojnim vrlo neprozirnim jurisdikcijama poput Dubaija. On je prijatelj sa mnogim poznatim ličnostima iz sfera organizovanog kriminala i pranja novca. On zna kako sakriti novac. Uvek je bio prilično oprezan. Rekao bih da vidimo mali procenat njegove imovine. Njegov unutrašnji krug je takođe bio malo eksponiran. Nikada ne znate odakle će doći procureli podaci, pa uvek zavisi koja se jurisdikcija koristi i koja se preduzeća za pružanje kriminalnih usluga koriste. Ako nisu procureli, onda bi moglo postojati čitavo bogatstvo informacija koje neće biti objavljene – ili neće biti objavljene neko vreme“, samtra Saliven.

U okviru Pandorinih papira, indetifikovane su kompanije koje su verovatno povezane, ali još nema dokaze za objavljivanje: „Kad nađemo dokaz koji nam je potreban, to ćemo i učiniti. Pod lupom su. Često kompanije koriste punomoćnike koji predstavljaju važnu osobu. Znamo da poseduju kompaniju, ali čekamo da dokažemo vezu. Kada dokažemo vezu, više kompanija se dodaje na ime porodice i užeg kruga.“

Na pitanje postoji li mogućnost da SAD preduzme mere na osnovu otkrića iz afere „Pandorini papiri“ i pooštre sankcije za balkanske političare, Saliven kaže da uvek postoji „politička komponenta o kojoj je teško suditi“.

“ Verovatno postoji zabrinutost da bi oni mogli gurati zemlje prema Rusiji ako EU i SAD preduzmu snažne mere. Lako je sankcionisati ljude poput Milorada Dodika i moje je mišljenje da bi one definitivno trebalo ciljati koruptivni uticaj i od Stanka Subotića, ali će biti oprezniji sa političarima poput Đukanovića i Vučića. Možda još ne smatraju da bi trebalo da odustanu od njih. Ovi ljudi su spretnije koristili Titove alate za međusobno nadigravanje velesila. Ali oni možda imaju više informacija od nas“, kazao je on.

Dru Saliven dodaje kao oseća „da je Vučić u većoj opasnosti od Đukanovića“, ali jer bi (SAD i EU) mogli „da počnu da ciljaju na najuži krug kako bi izvršili pritisak na njih“: „Ne želite da imate problema kada ulazite u EU ili SAD. Niko ne želi da ima svoju imovinu samo u Dubaiju ili Rusiji. Oni nisu istorijski politički stabilne zemlje u spoljnoj politici i mogli bi vas se odreći ako je to u njihovom interesu.“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari