Krasnići: Fudbal je sport koji približava ljude (VIDEO) 1Foto: U. M.

Fudbal je sport koji približava ljude i stvara prijateljstva, bez obzira ko je odakle. To je prilika da se ljudi međusobno upoznaju, jer je bogatstvo imati mnogo prijatelja

To poručuje za danas.rs selektor fudbalske reprezantacije Kosova do 19 godina Ramiz Krasnići, sa kojim razgovaramo o tome kako se igrao fudbal u Jugoslaviji i o budućnosti tog sporta na Kosovu.

Početkom osamdesetih godina Krasnići je bio jedan od najtalentovanijh kosovskih fudbalera, što ga je dovelo do beogradskog Partizana.

– Bio sam na pripremama, odigrali smo nekih jedanaest utakmica. Tadašnji trener Tomislav Kaloperović rekao je da sam bio jedan od najboljih igrača u pripremnom periodu. Otišli smo na pripreme u Pirot i uprava Radničkog je insistirala da tu i ostanem na pozajmici, kako bih im pomogao u nastavku prvenstva. Tu sam stekao mnogo prijatelja, sa kojima sam i danas u kontaktu. Zatim sam prešao u Prištinu – priseća se Krasnići.

Jedan od njegovih saigrača bio je legendarni igrač Partizana i reprezentativac Jugoslavije Fadilj Vokri, čije ime nosi stadion u Prištini. Krasnići Vokrija opisuje kao izuzetnog čoveka koji je voleo život i bio omiljen u društvu.

– Iako su na utakmicama odbrambeni igrači bili veoma oštri prema njemu, on se nikada nije žalio sudijama ili saigračima. Bio je izuzetan. Mnogo puta se dešavalo da prilikom oštrih startova nije hteo da padne, da bi simulirao neki faul ili penal. Izdržao bi start na nogama i nastavljao da igra. Posle utakmice smo se, pošto smo bili drugari i prijatelji, međusobno psovali i pitali ga „zašto ne padneš da nam sviraju penal ili faul“. On bi slegao ramenima i odgovorio „ne mogu“ – priča Krasnići.

On dodaje da je Vokri posedovao veoma stabilan karakter te da je u najtežim situacijama umeo da kao lokomotiva povuče kompletnu ekipu, što je saigrače motivisalo da nastave dalje.

Prema Krasnićijevoj oceni, seniorska reprezantacija Kosova, tačnije prva generacija od kada je Fudbalski savez Kosova primljen u UEFA i FIFA, dokazala je da zna dobro da igra fudbal i da im je motiv isključivo pobeda. On objašnjava da „A“ reprezentaciju čine većinom igrači koji igraju u inostranstvu, ali da ima i onih koji su rođeni na Kosovu.

– Imamo jednu veoma mladu reprezentaciju od koje se očekuje mnogo. To je generacija sa kojom treba dosta da se radi. Nadam se da će u naredne tri ili četiri godine reprezentacija Kosova biti jedna od boljih. Očekujemo velike uspehe – optimističan je Krasnići.

Po prvi put se dogodilo da jedan mladić srpskog porekla, Ilija Ivić, zaigra za reprezentaciju Kosova. Krasnići koji je njegov trener ga hvali i predviđa mu svetlu budućnost.

– Mene kao trenera, a ni Fudbalski savez, uopšte ne interesuje ko je koje nacije ili vere. On je jedan od većih talenata. Igra centralnog odbrambeno igrača. Ima izuzetnu visini, veoma je inteligentan igrač i momak koji je na utakmicama pokazao da može da se računa na njega. Kao selektor reprezentacije do 19 godina gledao sam nekoliko utakmica i dečko mi se svideo kao igrač i kao karakter. Posle utakmice sam razgovarao sa njim, pohvalio sam ga i rekao sam mu da će ukoliko nastavi tako, biti jedan od potencijalnih kandidata za reprezentaciju ako želi, samo da malo smanji kilažu navodi Krasnići.

On kaže da ove godine priprema ekipu za Ligu nacija u septembru, kao i za kvalifikacije za Evropsko prvenstvo u novembru mesecu. Krasnići smatra da je suština pronaći dobrog i kvalitetnog igrača, te da svakome treba da se pruži šansa da se dokaže, bez obzira ko je i šta je.

– Da bi išao dalje, mora da ima motiv. Mi mu dajemo motiv i on će sigurno pokašati da da svoj maksimum da bude deo reprezentacije i da pruži doprinos u kvalifikacijama koje nas očekuju – završava Krasnići.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.