Šta je tajna dobre kafe u Prištini? (VIDEO) 1Foto: Leonora Aliu

Priština važi za mesto u kome se sprema odlična kafa. Kako njeni stavnonici komentarišu, kvalitet prištinske kafe je prva stvar koju turisti koji dođu u posetu primete.

U koji god kafić da sednete da uživate, u vrsti ovog napitka po vašem izboru, primetićete vrhunski kvalitet kafe.

Neka od mesta koje smo prilikom posete Prištini u okviru Danasovog projekta Druga strana Kosova posetili i tamo pili ovaj mnogima omiljen napitak bila su: Dit e‘ Nat, N‘ dhome, Crem de la Creme, Margo, a mesta koja lokalni stanovnici navode za takođe „ne propustiti“, ako želite da se častite dobrom kafom su: Soma Book Station, Papillon Caffee, Miqt Pub, Sonder…

Prema rečima Arlinda Islamija, jednog od zaposlenih u kafe baru N‘dhome, u Prištini čak postoji šala na račun toga što je kafa toliko dobra. Kako kaže, to je zato što „kelneri imaju univerzitetske diplome“.

Šta je tajna dobre kafe u Prištini? (VIDEO) 2
Foto: Leonora Aliu

– Prema kafi imamo strast koja se razvijala skoro pet stotina godina, kao i tradiciju da, kada nekud odemo, služimo se čajem ili kafom, ali uglavnom kafom. Kao da kafu imamo zapisanu u našem DNK, smatramo je za specijalitet – objašnjava Islami šta to kafu u Prištini čini toliko dobrom.

On ističe da se od kafa u kafićima, pa tako i kod njih uglavnom služi makijato, espreso, late, i druge varijante ovog napitka. Što se tiče njihovog mesta, kaže da važi za jedno od boljih u gradu u kome se može kušati odličnu kafa.

– Imamo klijenta u našem kafe baru koji ovde dolazi već skoro pet godina. Zove se Goran, iz Niša je i radi pri Ministarstvu agrokulture. Kada ustane prvo svrati kod nas na kafu i jedan je od naših prvih mušterija u toku dana. Goran je jedan od naših najboljih mušterija i veoma uživa u kafi – ukazao je Islami.

Majstor za pripremu kafe, Erkan Dogani otkriva da je tajni sastojak za dobar makijato mleko koga pre nego što doda i pomeša sa kafom, dobro umuti. Prema njegovim rečima, još po nešto je obavezno kako bi ovaj napitak ispao savršeno, a to je ručna priprema sa „srcem.“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari