Društvo "Koraci": 65 javnih ličnosti uputilo pismo podrške Dinku Gruhonjiću 1foto Medija centar

Društvo „Koraci“ saopštilo je danas da je 65 javnih ličnosti uputilo pismo podrške novosadskom novinaru Dinku Gruhonjiću, u kojem traže od predstavnika lokalnih i republičkih vlasti da hitno prestanu sa govorom mržnje, podgrevanjem nacionalističkih strasti i targetiranjem neistomišljenika.

U pismu se od vlasti traži da prestanu sa ugrožavanjem novinara, angažovanih intelektualaca, aktivista, pripadnika manjinskih grupa, kao i sa podsticanjem i promovisanjem verbalnog, fizičkog i pravnog nasilja kao načina života.

Ističe se da je usled višegodišnje hajke i etiketiranja Gruhonjiću i njegovoj porodici ugrožena bezbednost, jer je postao stvarna meta desničarskih grupa i njihovih inspiratora i nalogodavaca.

„Od institucija, pre svega policije i tužilaštva, zahtevamo da pronađu i procesuiraju one koji su pretili i koji šire govor mržnje ugrožavajući Dinkov život“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da se institucije moraju odupreti partijskim i političkim direktivama i štititi, a ne ugrožavati građane i temeljne demokratske vrednosti, zasnovane na slobodnom izražavanju mišljenja.

Pismo su potpisali univerzitetski profesori, glumci, novinari, profesori u penziji i građanski aktivisti.

Oni su pozvali građane da se danas pridruže akciji ukljanja pretećeg grafita ispisanog na zgradi u kojoj živi porodica Gruhonjića, koju organizuje Nezavisno društvo novinara Vojvodine kao izraz podrške i solidarnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari