Društvo sudija se oglasilo povodom situacije u beogradskom Višem tužilaštvu: Novi zakoni će onemogućiti samovoljno raspoređivanje tužilaca 1foto (BETAPHOTO/MILAN TIMOTIĆ/DS)

Društvo sudija Srbije oglasilo se povodom nedavne izmene godišnjeg rasporeda kojim su dve zamenice VJT-a premeštene iz Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije, navodeći da je postojeći zakonski okvir dozvoljavao nastanak ovakvih situacija.

Oni su u saopštenju naveli da povodom cele situacije očekuju hitnu i odgovarajuću reakciju Državnog veća tužilaca, tela čija je ustavna svha da štiti samostalnost nosilaca javnotužilačke funkcije.

Iz Društva su ukazali da se novi pravosudni zakoni još uvek ne primenjuju, do formiranja pravosudnih saveta, te da novousvojena regulativa više ne dozvoljava neopravdano odstupanje od godišnjeg rasporeda, odnosno “oduzimanje predmeta” i raspoređivanje tužilaca u druga odeljenja.

Ukoliko do toga dođe, ističu iz Društva sudija, novi zakoni su obezbedili javnim tužiocima delotvornu pravnu zaštitu – pravo na prigovor na godišnji raspored poslova o kome će odlučivati komisija Visokog saveta tužilaštva.

“Društvo sudija je uvereno da će novim zakonskim rešenjima biti otklonjena i za ubuduće onemogućena samovolja, proizvoljnost i pristrasnost u donošenju odluka glavnih javnih tužilaca o raspoređivanju nosilaca pravosudnih funkcija u pojedina odeljenja, odnosno pravne oblasti. Time će se stvoriti klima u kojoj će svaki tužilac moći da obavlja svoj poziv u punom kapacitetu, samostalno i odgovorno, u skladu sa svojim ličnim i profesionalnim integritetom, znanjem i sposobnostima, u najboljem interesu građana”, zaključuju iz Društva sudija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari