Društvo sudija Srbije traži od poslanika da obrazlože osporavanje predloga VSS za prvi izbor sudija 1Foto: Pixabay/qimono

Društvo sudija Srbije pozvalo je danas Visoki savet sudstva (VSS) da zahteva od Narodne skupštine da ubuduće, ukoliko osporava njihov predlog za prvi izbor sudija, „javno iznese razloge zbog kojih to čini“, a poslanike u Narodnoj skupštini „da javno iznose razloge osporavanja predloga Visokog saveta sudstva za prvi izbor sudija“.

Povodom „ponovnog paušalnog i neobrazloženog osporavanja predloga VSS za 13 kandidata za prvi izbor na sudijsku funkciju“ od strane pojedinih poslanika u Narodnoj skupštini na sednici održanoj 6. maja, Društvo sudija Srbije je u saopštilo da je „VSS Ustavom poverena dužnost da bude nezavisan i samostalan organ kako bi garantovao nezavisnost i samostalnost sudovima i sudijama“.

„U skladu sa svojim ustavnim i zakonskim ovlašćenjima, VSS sprovodi postupak za prvi izbor kandidata na sudijsku funkciju, i obavlja razgovor sa svakim od kandidata. Odluka o predlogu Visokog saveta sudstva mora biti obrazložena i objavljena na internet stranici Visokog saveta sudstva, a Narodna skupština bira sudiju koji se prvi put bira, među kandidatima koje je predložio VSS“, navodi se u saopštenju.

Društvo sudija Srbije dodaje da je „Narodna skupština nesumnjivo suverena da izabere ili ne izabere predloženog kandidata“, ali da su poslanici dužni „da javno iznesu razloge zbog kojih osporavaju predlog kako bi bilo jasno da li je i kakav propust Visoki savet sudstva načinio prilikom predlaganja kandidata za prvi izbor za sudiju, i da bi to bilo otklonjeno“.

„U suprotnom, nipodaštava se institucija Visokog saveta sudstva, princip podele vlasti u demokratskoj državi, i naposletku, ali ne i najmanje bitno, ličnosti samih kandidata“, navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari