Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije: Uginule ptice kod VMA najverovatnije mlade sive vrane 1Foto: Radmila Marković/Danas

Uginule ptice koje su primećene ispred VMA, o čemu je Danas pisao, po svemu sudeću su mlade sive vrane koje su pale sa drveta, s obzirom da se njihovi leševi nalaze ispod jedne krošnje, objašnjavaju u Društvu za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Milan Ružić iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije kaže za Danas da ne čudi što građani viđaju mrtve ptice, jer je predhodnih dana u Beogradu i širom Srbije bilo lokalnih nevremena praćenih jakom kišom, gradom i zahlađenjem. To oštećuje gnezda na drveću.

Prema rečima stručnjaka, dešava se da mladunci ptica ispadaju iz gnezda kada jači izguraju slabije, ili kada pokušaju da polete pre nego što su im krila ojačala.

„Za tačan uzrok uginuća potrebno je da leševe preuzme neki od veterinarskih instituta i da se potom urade obdukcije i laboratorijske analize. Sive vrane su česte ptice stanarice u našim naseljima. One se gnezde na drveću, a hrane raznovrsno biljnom i hranom životinjskog porekla, naravno i otpadom koji mi ljudi ostavljamo iza sebe“, ističe Ružić.

Iz Javno komunalnog preduzeća „Veterina Beograd“ danas nismo uspeli nikoga da dobijemo, a brojevi dežurnih mobilnih telefona nisu bili dostupni.

Siva vrana u Srbiji je zaštićena prema Pravilniku o proglašenju i zaštiti strogo zaštićenih i zaštićenih divljih vrsta biljaka, životinja i gljiva, a takođe je označena kao lovna vrsta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari