Društvo za zaštitu ptica: Tokom sezone lova na prepelice ilegalno će biti ubijeno do 80.000 jedinki te vrste 1foto Nenad Kovačević Danas

Tokom sezone lova na prepelice, koja će trajati do 30. septembra, u Srbiji će ilegalno biti ubijeno od 50.000 do 80.000 jedinki te vrste, izjavio je danas FoNetu Davor Marković iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Marković je rekao da je nezakonit lov krivično delo protiv životne sredine, iz grupe zločina prema divljim vrstama, za koje su propisane kako novčane, tako i zatvorske kazne.

„Nezakonit lov je lov ptica selica, pre svega prepelica, uz pomoć električnih uređaja – vabilica, koji imitiraju njihovu pesmu i mame ih u sigurnu smrt“, izjavio je Marković.

On je rekao da je, za razliku od zova ptica, zvuk vabilice mehanički, ponavlja se kontinuirano, u pravilnim intervalima i nemoguće ga je pomešati sa živom pticom.

Govoreći o tome šta građani mogu da urade kako bi uticali na smanjenje obima krivolova, Marković je izjavio da se mogu javiti i priključiti Timu za borbu protiv krivolova.

Građani mogu samostalno, nakon 23 sata, da se prošetaju i oslušnu da li se čuju vabilice, naveo je Marković.

Mnogi poljoprivrednici rade noću u njivama. Dovoljno je zaustaviti se na par minuta i oslušnuti. Kada posumnjaju na vabilicu, mogu da nam se jave na brojeve telefona naših kancelarija u Beogradu i Novom Sadu ili na stranicu Tima za borbu protiv krivolova, rekao je Marković i dodao da je anonimnost zagarantovana.

Marković je izjavio da se problem krivolova sistemski može rešiti primenom zakona i proaktivnim suzbijanjem tih ilegalnih aktivnosti, jer je prevencija ključna.

Policija mora da bude dobro opremljena i obučena za postupanje u slučajevima nezakonitog lova, a sudstvo mora da izriče ozbiljnije kazne. Lovočuvarska služba ne sme da bude zaposlena u lovačkim udruženjima, već mora da bude nezavisna, a lovačka udruženja moraju u skladu sa propisima da gazduju lovištima koja su im poverena. Ako lovačka udruženja imaju krivolovce u lovištu, pitanje je da li je gore da za to ne znaju ili da znaju, ali ništa ne preduzimaju, zaključio je Marković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari