Više javno tužilaštvo u Beogradu odustalo je juče od optužnice protiv penzionisanog generala Vlade Trifunovića, pukovnika Berislava Popova i Sretena Raduškog, oficira nekadašnje JNA, koji su 1994. osuđeni zato što su u septembru 1991, posle višednevne opsade i oružanih sukoba, izveli akciju izvlačenja oko 280 vojnika iz garnizona u Varaždinu.

Tužilaštvo je, kako je rekao za Danas portparol Republičkog javnog tužilaštva Tomo Zorić, ocenilo da su okrivljeni prilikom povlačenja iz kasarne u Varaždinu 1991. godine postupali u krajnjoj nuždi. http://www.infobiro.info/player/dshPlayer.swf

Tomo Zorić, portparol Republičkog javnog tužilaštva

Vlado Trifunović kaže za Danas da očekuje od države da mu nadoknadi to što skoro 20 godina dobija umanjenu penziju i reši stambeno pitanje.

– Nadam se da neću morati da se narednih 20 godina sudim, jer ne verujem da ću to i doživeti. Ukoliko svoja prava moram da zahtevam preko suda, to bi bilo žalosno. Najbolje bi bilo kada bi država sama, ukoliko je reč o pravnoj državi, nadoknadi ono što mi je oduzeto već 20 godina – ističe Trifunović.

On podseća da je novembra 1991. godine udaljen sa dužnosti i da je tada primao umanjenu platu, zatim je 31. avgusta 1992. godine sa tom smanjenom platom penzionisan, pa je dobijao umanjenu penziju.

Govoreći o stambenom pitanju, general Trifunović kaže da je njegov stan u Hrvatskoj oduzet uoči ratnih sukoba, a da mu pre toga nije bilo dozvoljeno da otkupi stan. On trenutno živi u hotelu Bristol u sobi od devet kvadratnih metara.

Pukovnik Berislav Popov kaže za naš list da je odbacivanje optužbe za njega velika moralna satisfakcija.

– Zadovoljan sam što smo nakon skoro 20 godina dokazali da nismo krivi za šta smo bili optuženi i osuđeni. Drago mi je što smo povratili svoje dostojanstvo i ugled. Iako je sudska borba trajala dugo, nikad nisam ni pomislio da odustanem. Mi smo tada bili iskorišćeni kao žrtveni jarci i sada smo to i dokazali – naglašava Popov.

Raduški kaže za naš list da oseća veliko zadovoljstvo i olakšanje, jer je nakon skoro 20 godina konačno sve gotovo, kao i da je dočekao tu odluku da ne umre „tako ranjen“.

– Nikad nisam mislio da odustanem. Ne bih promenio ništa, pa da mi sude još 100 puta. Pravda je ipak dostižna, mada spora. Tokom suđenja imali smo brojne opstrukcije, kao što su zabrana našim pravnicima da prisustvuju suđenjima, svedočenje ljudi koji nisu ni bili tamo… Ipak, sve smo to preživeli i došli do istine – objašnjava Raduški.

O slučaju Trifunović i njegovoj rehabilitaciji prošle nedelje su razgovarali ministarka pravde Snežana Malović, republički javni tužilac Zagorka Dolovac i predstavnici civilnog sektora.

Predstavnici nevladinih organizacija ranije su najavili i da će zatražiti rehabilitaciju Trifunovića i saradnika u Hrvatskoj. Podsetimo, general Trifunović je u Hrvatskoj osuđen na 15 godina zatvora zbog navodnih ratnih zločina.

Zahtev

Zahtev za rehabilitaciju generala Trifunovića i njegovih saradnika uputile su 6. marta Građanske inicijative, Centar za kulturnu dekontaminaciju, Inicijativa mladih za ljudska prava i Milenijum iz Niša, ali i list Danas. Inicijativa je usledila pošto je Vrhovni sud Srbije nedavno poništio presudu protiv generala Trifunovića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari