Predlog nacrta zakona o udžbenicima je rigidan, birokratski i retrogradan, a njegov cilj je da se broj izdavača smanji, ocenjeno je na jučerašnjem okruglom stolu Udruženja izdavača udžbenika i učila Srbije. Predstavnici Udruženja su naveli da se u tom dokumentu ne govori o kvalitetu školskih knjiga i da su mnoga od predloženih rešenja u suprotnosti sa Ustavom i drugim zakonima. Izdavači su posebno kritikovali predlog da bi ubuduće u katalogu trebalo da se nađu samo odobreni udžbenici za koje su se izjasnile škole koje pohađa najmanje 15 odsto učenika određene generacije.

Petar Lađević iz izdavačke kuće Novi Logos je ocenio da je predlog nacrta pravno „nepismen“ i da se pomenutim članom ograničava preduzetništvo, narušava konkurencija u izdavaštvu i tržišni pristup u izdavanju udžbenika.

– Glas nastavnika iz većih škola i većih sredina više vredi nego glas njihovih kolega iz manjih škola i mesta. Zašto nastavniku oduzimamo pravo da izabere udžbenike iz kojih će njegovi đaci najlakše usvajati znanje? Ovakav način odabira otvara još veći put ka korupciji, jer će pitanje opstanka biti kako postići tržište od 15 odsto – smatra Lađević.

Todor Ćuk iz Nove škole je kazao da se predloženim zakonskim rešenjem šalje jasna poruka da je cilj eliminacija postojećeg broja izdavača i zapitao kome smetaju male izdavačke kuće i na koji način one ugrožavaju interes države i građana.

Ljiljana Marinković, direktorka Kreativnog centra, ocenjuje kao skandalozan predlog da ranije odobreni udžbenici ponovo prolaze kroz tu proceduru, napominjući da su neke udžbenike po dva puta pregledale komisije, koje su imale različite kriterijume. Izdavači se oštro protive što će imena članova stručnih komisija koje će pregledati udžbenike i ubuduće biti tajna.

Učesnici skupa su naveli da je predlog nacrta urađen na brzinu, bez prethodnih analiza i istraživanja, da nisu uvažene primedbe izdavača, te da su mnoga rešenja prepisana iz hrvatskog zakona. Oni smatraju da će ovako rigidni uslovi neminovno dovesti do uravnilovke i pada kvaliteta i da neće ohrabriti uvođenje inovacija u ovu oblast. Izdavači su kritikovali Ministarstvo prosvete što je u obrazloženju nacrta navelo da u poslednjih pet-šest godina nije došlo do poboljšanja kvaliteta udžbenika. Pojedini izdavači su zatražili da Ministarstvo povuče predloženi dokument, jer će usvajanje takvog zakona biti katastrofa za učenike, prosvetne radnike, autore udžbenika, kao i za same izdavačke kuće.

Ministarstvo ćuti

Ministarstvo prosvete do sada se nije izjašnjavalo o primedbama izdavača, a nacrt novog zakona o udžbenicima novinarima će biti predstavljen sutra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari