Država planira da proširi Data centar u Kragujevcu, gradi se Inovacioni distrikt 1Foto: Grad Kragujevac

U Kragujevcu se planira izgradnja Inovacionog distrikta koji bi trebalo da se nalazi u okviru Državnog data centra.

Izgradnju Distrikta najavila je i premijerka Ana Brnabić u svom ekspozeu u Narodnoj skupštini.

Kompleks Data centra do sada se sastojao iz dve zgrade, jednoj u kojoj su smešteni državni i komercijalni klijenti i druge koju koriste pripadnici službi bezbednosti.

Direktor Data centra Danilo Savić najavio je izgradnju trećeg objekta koji će se zvati Inovacioni distrikt.

Grad Kragujevac je ustupio parcelu, a izgradnju objekta trebalo bi da finansira država.

Inovacioni distrikt bi, po rečima Savića, trebalo da bude otvoren za IT zajednicu grada Kragujevca.

Tim povodom u Kragujevcu je juče organizovana radionica kojoj su prisustvovali svi zainteresovani učesnici, predstavnici visokoobrazovanih institucija, srednjih škola, nevladinog sektora.

Po Savićevim rečima, radionica je organizovana kako bi čuli njihove ideje za uređenje novog prostora i šta je to što bi oni voleli da Inovacioni distrikt ima.

– Naša ideja je, da pored ostalog, pokušamo da napravimo SMART CITY laboratoriju koja će omogućiti ljudima da dožive i upoznaju se sa još uvek apstraktnim pojmom Pametnog grada, jer ga je jako teško opisati rečima. Kada u tom otvorenom prostoru postavimo senzore za parking mesta, za buku, kvalitet vazduha, pametnu rasvetu i slično možda će im pojam biti jasniji, kaže Savić.

Novu, treću zgradu, razlikovaće i to što će ona biti otvorena za građane i posetioce.

Sa zabavnim i sportskim sadržajima zamišljena je kao prostor u kome će moći da se druže, zabavljaju i rade članovi IT zajednice, jer dolaze generacije kojima treba omogućiti dobre uslove za rad.

Tako ćemo, po mišljenju Savića, postaviti nove temelje razvoja digitalizacije u Srbiji.

Gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić je na sednici istakao da je grad zadovoljan proširenjem Državnog data centra, što je i pokazao činjenicom da je bez oklevanja ustupio jednu od najboljih lokacija u gradu za izgradnju Inovacionog distrikta.

– Pričati o bilo čemu u 21. veku, a ne uzeti u obzir sektor inovacioniih tehnologija, bilo bi besmisleno, zbog čega će vaše ideje imati punu podršku grada Kragujevca, poručio je gradonačelnik Dašić.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari