Država zaboravila na ubijene gardiste, vladina komisija nije se ni sastajala 1Sa komemoracije ubijenim gardistima u Topčideru - Foto: Fonet / Aleksandar Levajković

Sutra se obeležava 17 godina od ubistva vojnika Dražena Milanovića i Dragana Jakovljevića u topčiderskoj kasarni “Karaš”, 5. oktobra 2004. godine, a njihove ubice su dalje na slobodi.

Iako je vojna istraga navodno utvrdila da se radi o ubistvu i samoubistvu, Nezavisna komisija je potvrdila da su gardisti ubijeni tog 5. oktobra 2004. godine dok su bili na straži. To je potvrdio i američki FBI.

Poslednje informacije o ubistvu gardista pojavile su se kada je svedočio izvesni Saša Reljić, koga je Vladimir Putin doveo u Beograd početkom 2019. godine.

Reljić je, prema pisanju beogradskih medija, rekao srpskom tužilaštvu da su gardisti ubijeni jer su svedočili iznošenju kokaina iz kasarne “Karaš”, te da je vojnike likvidirao visokopozicionirani pripadnik MUP-a Srbije.

Inače, nakon sastanka porodica gardista sa Aleksandrom Vučićem 2016. godine, Vlada Srbije je donela odluku o osnivanju komisije čiji bi zadatak bio da se bavi isključivo slučajem Topčider. Međutim, komisija je ostala mrtvo slovo na papiru.

Savić: Možda se predmet aktivira kada Đukanović ne bude na vlasti

Predrag Savić, advokat porodica ubijenih gardista, potvrdio je za Danas da nema informacije o tome da je nešto ozbiljnije rađeno u ovom slučaju.

– Predmet izgleda više mrtav nego živ. Stižu neke nezvanične informacije da će možda raditi aktivnije na njemu kada Milo Đukanović ne bude više na vlasti u Crnoj Gori, a to se donekle uklapa i tvrdnje svedoka Reljića, koji sigurno nije amater niti luzer – navodi Danasov sagovornik.

Država zaboravila na ubijene gardiste, vladina komisija nije se ni sastajala 2
Foto: Medija centar Beograd

Savić podseća da je Ustavni sud Srbije pre osam godina naredio da se sprovede efektivna i na zakonu zasnovana istraga.

– Tu odluku sada proučavaju na pravnim fakultetima i ističu je kao pozitivan primer bitan za pravnu nauku i praksu, za ostvarinje ljudskih sloboda i prava. Problem što tu odluku i obaveze koja ona nameće za srpsko tužilaštvo ne poštuje – ukazuje naš sagovornik.

Savić smatra da bi trebalo da se ispita uloga pokojnog šefa crnogorskog DB-a Vukašina Maraša u ubistvu gardista.

Batić: Vladina komisija se nikad nije sastala, ništa nije uradila

I Olgica Batić, koja takođe zastupa porodice gardista, potvrđuje za Danas da je nema ništa novo u vezi sa slučaje ubistva dvojice vojnika.

Država zaboravila na ubijene gardiste, vladina komisija nije se ni sastajala 3
Foto: Medija centar Beograd

Kako ukazuje Batić, vladina komisija se nikad nije sastala i nije ništa nije uradila.

Inače, advokati porodica ubijenih gardista su se žalili Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu zbog nesprovođenja nove istrage po presudi Ustavnog suda iz 2013. godine.

Kako za Danas objašnjava advokat Predrag Simić, taj predmet je još uvek živ, ali ne još uvek ne zna da li će ga Evropski sud preuzeti nadležnost.

Komemorativni skup i protestno stajanje

U znak solidarnosti sa porodicama ubijenih gardista, Žene u crnom organizuju komemorativni skup u crnini i ćutanju ispred kasarne “Karaš” s početkom u 9.15 časova, a nakon toga, u Knez Mihailovoj Ulici u Beogradu, u 11 časova i protestno stajanje pod sloganom “Nikada nećemo zaboraviti zločin u Topčideru”.

Žene u crnom zahtevaju od državnog vrha da se odmah prekine sa opstrukcijom istrage ubistva, da se saopšti prava istina o ubistvu, kao i o skrivanju ratnog zločinca Ratka Mladića u objektima Vojske Srbije, da nadležne institucije kazne sve naredbodavce i počinioce zločina, kao i da se obezbedi pravda za porodice žrtava.

Saslušanje Tadića i Jeremića

Boris Tadić, nekadašnji predsednik Srbije, i njegov tadašnji savetnik Vuk Jeremić saslušani su u pretkrivičnom postupku za ubistvo dvojice gardista. Njihovo saslušanje predložili su još 2014. zastupnici porodica nastradalih gardista kako bi se otkrilo kako je kabinet predsednika pre svih u lancu komandovanja saznao za ubistvo gardista i obavestio tadašnjeg načelnika Generalštaba Branka Krgu.

Ubijeni jer su videli Mladića?

U javnosti su se pre nekoliko godina pojavile informacije da su gardisti ubijeni jer su u kasarni videli nekadašnjeg komandanta Vojske Republike Srpske, osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića, koji je tada bio u bekstvu, a koji je u međuvremenu u Hagu osuđen na doživotnu kaznu zatvora zbog ratnih zločina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari