Državljanstvo ključni problem 1Foto: Danas Online

Predstavnici Srba iz regiona, koji su članovi parlamenata u zemljama u kojim žive, razgovarali su danas u Skupštini Srbije sa članovima Odbora za dijasporu o njihovom statusu i problemima srpske zajednice u regionu, među kojim je najveći pitanje državljanstva, kao i obrazovanja i kulturne baštine.

Predsednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Ivan Kostić izjavio je na konferenciji za novinare u parlanmentu da će to telo u okviru svojih nadležnosti pomoći u rešavanju njihovih pitanja.

Svi smo svesni stanja u kojem se nalazi naš narod u regionu, rekao je Kostić, navodeći da su problemi različiti po državama.

Prema njegovim rečima, zajednički stav svih Srba iz regiona je da je problem državljanstva veliki poroblem.

Nije normalno da je dobijanje državljanstva za srpske državljane iz regiona najteži proces s kojim se oni susreću, ocenio je on.

Kostić je napomenuo da za to imaju čvrsto obećanje premijera Srbije Aleksandra Vučića koji je u svom ekspozeu poručio da će se lično založiti da Srbija olakša taj proces za sunarodnike.

Član Parlamenta Rumunije Slavomir Gvozdenović naveo je da su obrazovanje i kultura najveći problemi Srba u toj zemlji u čijem rešavanju bi matica Srbija mogla da im pomogne.

Ne tražimo da nam neko iz Beograda plati da ostanemo Srbi, već da poštuje naše napore koje ulažemo da sačuvamo svoje ime, veru, jezik i kulturu, rekao je on.

Kao lojalni građani Rumunije izneli smo primerno predstavljanje nacionalnih manjina u rumunskom parlamentu, kojih je 18 i imaju svoju manjinsku poslaničku grupu, naveo je Gvozdenović.

Ipak, kako je naglasio, najkrupniji problem je vraćanje imovine Makrinog doma u Temišvaru.

Član Parlamenta Mađarske Ljubo Aleksov rekao je da Srbi u toj zemlji imaju znatno bolji status nego pre, zahvaljujući aktuelnim dobrim odnosima dve zemlje.

Kao lojalni građani Mađarske pokušavamo da ostanemo dobri Srbi i da svo kulturno istorijsko blago na njenoj teritoriji sačuvamo za buduća pokoljenja i u tome tražimo pomoć države Srbije, rekao je on.

Poslanik iz Makedonije Ivan Stojiljković ukazao je da pitanje u kojem nisu uspeli da postignu rezultat je informisanje na srpskom jeziku i da očekuju pomoć matice da se taj problem reši.

Dobra vest je da se širi diplomatsko-konzularna mreža Srbije u zemljama regiona i da se uskoro očekuje otvaranje Konzulata Srbije u Kumanovu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari