Državna matura umesto prijemnih na fakultetima

Ostavite komentar


  1. Potpuno potpuno zavrsno razbijanje skolstva u Srbiji.I to malo drzavnih fakulteta koji su imali nivo ce biti potopljeni u mulj i poliveni g.Sretno ovoj teritoriji koja se jos samo zove Srbija.

    1. Taj sistem je na zapadu već 50 godina i iskazao se je kao dobar. Ne znam šta sada vama smeta.

      1. Da li je normalno da neko ko zeli da studira jezike,istoriju,psihologiju,defektologiju……polaze matematiku za upis na ove fakultete????!!!!

        1. Za ulazak na najprestižnije fakultete u svetu polaže se prijemni ispit i tačka! Svaki od njih ima odgovarajući prijeni ispit, pa kakv god ti je bio uspeh u školi, tada pokaži svoje znanje iz odgovarajuće oblasti i primljen si! Kakve mature kakvi „bakrači“!

      2. Kada budemo imali osnovno i srednje obrazovanje kao na tom zapadu, kada nam ne bude vladala hipokrizija, nestrućnost i korupcija ona možemo da razmišljamo o ovakvom modelu.Ovde se krenulo od kraja jer za ovakvu maturu moraju da se ispune mnogi preduslovi kako u obrazovanju, tako u celom društvu. Nije dovoljno samo „nakalemiti“ nešto i hvaliti se kako je tako navzapadu.

      3. Na Zapadu se ne poklanjaju ocene. I kao sto svi konstatuju, bolje je spremati prijemni za odredjeni fakultet jer će budući student biti spremniji za ono sto ga čeka na studijama. Bolji je i odabir studenata jer ne zavisi sve od skolskog uspeha. Vidite sta su uradili sa prijemnim za Matematicku gimnaziju, procitajte sta kazu profesori i bice Vam jasno. Zasto se ne slusa struka ni u jednoj oblasti?

  2. Opet nas farbaju. Sasvim je svejedno kako se zove završni ispit, test, državni ispit, rovera znanja itd. Ono što niko ne proverava a pogotovo kod budućih akademskih građana jeste tacitno znanje. testa za ovo nema. Bar za sada. A kako bi bilo da se u programe fakulteta društvenih nauka uvede matematika 1 i 2.? Smawio bi se broj studenata a to nekima ne odgovara.

  3. U nekim zemljama se, jos za vreme skolovanja, „vrbuju“ adekvatni djaci za fakultet, jer svako zeli da ih ima pre konkurencije. Cak se ide i do toga da firme sponzorisu obuku dece za razne poslove jos od prvog razreda, ne bi li kasnije imale sto spremniju radnu snagu kad deca zavrse skolovanje.

  4. Sve u cilju pomoci privatnom skolstvu…svi ispiti ce biti namesteni, jer ta deca drugacije ne mogu da prodju ozbiljan prijemni ispit.

    1. Da li je normalno da deca koja zele da studirajz istoriju, jezike,psihologiju, defektologiju…..polazu matematiku i od toga da im zavisi upis na ove fakultete????To nema nikakve veze sa zdravim razumom!!!!

  5. A gde su tu nasa deca?
    Ili je ovo sve za neku hologramsku sns decu koju marija hrani svojom picom.

  6. Dragi novinari, molim Vas, molim Vas mnooogo da postavite kada god odete na konferenciju za štampu ovog ministarstva samo jedno pitanje u vezi sa bilo kojom inicijativom koju izvaljuju ovako svakog dana – Da li imate projekat ili studiju koji je analizirao situaciju i koji je pokazao da je ovo najbolji put? (a za to ovo stavite: elektronski dnevnik, JISP, hologramske nastavnike, robote, informatiku od prvih razreda, WiFi po školama…)
    I ništa više. Ili je to planirano, pa imaju ove dokumente (a bilo bilepo da ih podele sa javnošću) i osmišljeno ili je sve samo hir nekoga kome treba igralište za prodaju opreme, softvera i ugrađivanje.

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 27. i 28. april 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Danica Vučenić, novinarka

Danas volim jer je nepoverljiv prema političarima i preispituje i sumnja u svaku informaciju.