Državne stipendije i za učenike sa visokim prihodima čiji su roditelji visoki državni ili stranački funkcioneri 1Foto: N1

Nije tajna da članovi familija visokih državnih funkcionera dobijaju neke vidove državne pomoći iako im ona često nije neophodna. Poslednji primer „takve pomoći“ jeste državna stipendija za učenika, sina visokog gradskog funkcionera u Nišu, čije je ime poznato redakciji. Učenik ju je dobio na aktuelnom konkursu Ministarstva prosvete, na koji se obično javi oko 25.000 đaka srednjih škola iz Srbije.

Ništa tu ne bi bilo čudno da stipendija nije dodeljena nakon što je komisija dobila podatak da je prosečan mesečni prihod po članu njegovog domaćinstva, u prvoj polovini ove godine, iznosio 76.548 dinara, potvrđeno je iz više izvora za Danas.

Prema podacima Ministarstva prosvete, mesečni iznos učeničke stipendije za školsku 2022/23. godinu  je 8.100 dinara i ona se prima deset meseci.

Ocenjuje se opšti uspeh prijavljenih srednjoškolaca, koji mora biti odličan, i socijalno – ekonomski status njihovih porodica, a kriterijum je i pripadnost osetljivoj društvenoj grupi.

Na ovaj konkurs se svake godine prijavi oko 25.000 učenika srednjih škola u Srbiji, podaci su Ministarstva prosvete, koji kao preduslov moraju imati prosečnu ocenu iz prethodnog školovanja od 4,5 do pet.

Ministarstvo je nedavno objavilo preliminarnu rang listu odličnih učenika koji su dobili stipendiju, na kojoj se nalazi i ime člana porodice ovog niškog funkcionera, inače učenika četvrtog razreda srednje škole.

Lista će postati konačna nakon odlučivanja o dokumentovanim prigovorima učesnika konkursa, koji su ih mogli podneti do 15. novembra.

Visoki gradski funkcioner nije odgovorio na naša pitanja u vezi sa dodelom ove državne pomoći za školovanje člana njegovog domaćinstva.

Bez odgovora je ostalo pitanje da li se njegova javna i funkcija u vladajućoj stranci odrazila na preliminarnu odluku komisije Ministarstva prosvete, kao i da li je eventualno lično uticao na nju.

Izostala je i njegova ocena o tome da li smatra legitimnim i etičnim davanje državne stipendije članu porodice javnog funkcionera koji pritom ima visoke prihode.

Sa druge strane, odgovarajući na pitanje Danasa da li su ovaj niški funkcioner ili drugi republički i lokalni funkcioneri na bilo koji način uticali da njihova deca budu izabrana na konkursima za studentske stipendije ili kredite, u Ministarstvu prosvete kažu:

“Na članove Komisije za dodelu stipendija, niti na bilo kog zaposlenog u Ministarstvu, nije vršen bilo kakav pritisak, niti bilo kakva urgencija da bilo koji učenik dobije stipendiju. Ovakvih situacija nije bilo ni ranije”.

U Ministarstvu su još naveli da učenici koji konkurišu za stipendije mogu dobiti najviše šest bodova na ime uspeha u prethodnim razredima srednje škole i razredu koji su upisali.

Socijalno – ekonomski status njihovih porodica, koji se ocenjuje na osnovu proseka ukupnih mesečnih prihoda po članu za prvu polovinu tekuće godine, “vuče” samo od nula do 0,30 boda.

Na naše pitanje zašto se na ovom konkursu višestruko više vrednuje opšti uspeh od socijalnog položaja učenika, u Ministarstvu su kazali da se ova vrsta novčane pomoći dodeljuje “u cilju podsticanja najboljih učenika da nastave školovanje sa visokom postignućima”.

“Iako je socijalni status jedan od kriterijuma koji se uzima u obzir prilikom dodele stipendija, one nisu socijalna kategorija. Socijalni status nije presudan za ostvarivanje prava na stipendiju”, rekli su.

Direktor BIRODI Zoran Gavrilović, inače sociolog, podseća da je Srbija u Ustavu definisana kao država zasnovana na vladavini prava i socijalnoj pravdi.

Državne stipendije i za učenike sa visokim prihodima čiji su roditelji visoki državni ili stranački funkcioneri 2
Zoran Gavrilović: Foto (BETAPHOTO/MEDIJA CENTAR BEOGRAD)

“U ovom slučaju, konkurs je trebalo da ima kriterijume koji pri jednakim uspesima u školi prednost daju onoj deci koja su iz porodica sa nižim prihodima. Bez ove mere povećaće se trend klasno- slojnog zatvaranja i jačanja trenda klasnih podela, koje bi mogle dovesti do toga da se naše društvo svede na manje ili više dve zatvorene klase.

Pritom, teško će se realizovati i Zakon o sukobu interesa, pošto, uporedo sa rastom klasnog zatvaranja, u višim klasama raste i klasno- slojno i profesionalno zatvaranje, tako da deca preuzimaju profesije i položaje svojih roditelja”, kaže Gavrilović za Danas.

On naglašava da bi neka buduća strategija za borbu protiv korupcije kao temu trebalo da ima nepotizam i uticaj trendova klasno-slojnog zatvaranja na potencijalne rizike od korupcije.

Prema sadašnjim propisima, nepotizam, odnosno favorizovanje rođaka u dobijanju javnih zvanja, poslova i prihoda, nije definisan kao koruptivno delo ili ponašanje.

Narodna poslanica Jelena Milošević, iz Stranke slobode i pravde, kaže za Danas da ničije dete ne treba da bude diskriminisano, ma ko da su mu roditelji, ali da su u slučaju konkursa Ministarstva prosvete za dodelu stipendija sporni kriterijumi.

Državne stipendije i za učenike sa visokim prihodima čiji su roditelji visoki državni ili stranački funkcioneri 3
Jelena Milošević: Foto privatna arhiva

“Socijalni status bi morao da ima značajniji udeo u rangiranju kandidata. Apsolutno podržavam da se odlični učenici dodatno motivišu, i da nijedno dete ne sme da bude diskriminisano, ali- siromašna deca su već diskriminisana. Iako stipendija nije socijalna kategorija, moralo bi da se vodi računa da danas mnogo dece, pa i odličnih učenika, nema struju, novac za knjige, užinu… Toj deci mora da se pruži podrška i kroz ovakve konkurse, a Ministarstvo prosvete bi moralo dodatno da precizira konkursne uslove”, ocenila je ona.

U konkursu Ministarstva prosvete za učeničke stipendije ne navodi se da će u slučaju da učenici imaju isti broj bodova prednost imati učenik slabijeg socijalnog statusa.

Takvo rešenje ne predviđa ni aktuelni Zakon o učeničkom i studentskom standardu, koji reguliše ovu materiju.

Ono je postojalo u nekadašnjem Zakonu o stipendiranju i kreditiranju studenata i učenika, koji je prethodio aktuelnom zakonu, a koji je nalagao da “među onima koji podjednako ispunjavaju uslove konkursa prevenstvo imaju kandidati sa nižim ličnim prihodima, odnosno prihodima po članu domaćinstva”.

Odluku donosi ministar

Konkurs za dodelu učeničkih stipendija za školsku 2022/23. godinu trajao je od 1. do 30. septembra.
Ministar prosvete je u obavezi da u roku od 90 dana od dana zaključenja konkursa donese odluku o dodeli stipendije, na osnovu konačne rang liste.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari