DS Zrenjanin: Nisu isplaćene ni subvencije za ratarstvo, a kad će tek za afričku kugu svinja 1Foto: M. P./Danas

Afrička kuga svinja veliki je problem za Zrenjanince, upozorila je danas Demokratska stranka i apelovala na gradsku, pokrajinsku i republičku vlast da pomognu stočarima.

Iako je za uginule i ubijene svinje predviđena finansijska nadoknada vlasnicima životinja od strane države, i to po hitnom postupku, žitelji zrenjaninskih sela su nepoverljivi, trvde u DS.

„Do sada ni obećane subvencije za poljoprivrednike nisu isplaćene. Oni znaju da će im biti potrebno vreme da ponovo obnove fond svinja, i da je pitanje šta će da rade jer je činjenica da je svinjarstvo u problemu već duže vreme. Potrošnja svinjskog mesa je u padu, oslanjamo se u velikoj meri na uvoz“, izjavila je predsednica Gradskog odbora Demokratske stranke Zrenjanin Alisa Kockar.

Prema poslednjim zvaničnim podacima koje je prenelo Ministarstvo poljoprivrede, za manje od dva meseca ubijeno je 18 hiljada svinja, zbog afričke kuge koja se brzo i lako širi i predstavlja veliki problem za gazdinstva u Farkaždinu, Čenti, Tomaševcu, Sečnju.

Više vesti iz ovog grada čitajte na sledećem linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari