Afrička kuga svinja zabeležena u pet sela na području Zrenjanina 1Foto: lsv

Uprava za veterinu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede je saopštila da je doneto rešenje o proglašenju Knićanina zaraženim područjem zbog pojave afričke kuge kod domaćih svinja.

Knićanin je osmo mesto u srednjem Banatu, a peto na teritoriji Grada Zrenjanina, u kojem se pojavila afrička kuga svinja.

Zarazna bolest registrovana je i potvrđena početkom leta u Čenti, zatim u Jarkovcu, Banatskom Dvoru i Farkaždinu, ubrzo u Perlezu, Sečnju i Stajićevu.

U svim ovim mestima još uvek je na snazi rešenje o proglašenju zaraženim područjem.

„Sve nadležne službe postupaju u skladu sa svojim nadležnostima, kako bi se sprečilo dalje širenje ove zarazne bolesti“, poručili iz Okružnog štaba za vanredne situacije Srednjobanatskog upravnog okruga.

Veterinarska inspekcija je u zaraženim područjima izdala rešenja kojima su naređene mere o postupanju vlasnika svinja, kojima je zabranjena prodaja svinja i naloženo sprovođenje biosigurnosnih mera i dezinfekcija prostora.

Prvi slučaj zaraze afričkom kugom svinja ove godine na području srednjeg Banata registrivan je u Čenti.

Svinjarima teško da prodaju živu vagu

Virus afričke kuge svinja u Srbiji je proglašen u 32 opštine i eutanazirano je preko 20.000 svinja što predstavlja veliki problem sa nesagledivim posledicama za proizvodnju svinjskog mesa u našoj zemlji, mišljenja je narodni poslanik iz Nove DSS, Zrenjaninac Zoran Sandić.

Kao inženjer agrnomije smatra da nadležno ministarstvo treba odmah po trenutnoj tržišnoj ceni da isplati sve vlasnike eutanaziranih svinja, pojača nadzor i sprovede adekvatne mere na terenu kako bi ublažili sve negativne posledice po svinjogojstvo i po našu državu u ovom momentu.

On je pozvao proizvođače mesa da budu savesni i odgovorni i da na vreme obaveste veterinarsku inspekciju o eventualnoj zarazi.

„Istovremeno želimo da ukažemo na neblagovremenu reakciju nadležnih službi i ministarstva u suzbijanju ove bolesti, propust kod neblagovremenog karantina, manjak veterinara i veterinarskih stanica u Srbiji što je sistematski propust nadležnog ministarstva kao i zakasnelim opremanjem veterinara na terenu sa zaštitnom opremom i dezinfikacionim sredstvima“, izjavio je Sandić.

On je istakao i da se problem pojedinačne zaraze reflektuje na farmere sa više stotina tovnih svinja, koji su u nemogućnosti da ih prodaju iako su zdrave, jer se nalaze na teritoriji opštine gde su svinje zaražene.

„Smatram da bi u takvim slučajevima trebalo da nadležne veterinarske inspekcije izvrše proveru i uz rigoroznu kontrolu omoguće utovar i prodaju zdravih svinja na ovakvim manjim farmama. Sve ovo će ostaviti strašan ekonomski momenat, remećenje lanca ishrane, poskupljenje svinjskog mesa za potrošače u Srbiji i dodatni uvoz svinjskog mesa u našu zemlju što svakako nije dobro“, kaže Sandić.

Više vesti iz ovog grada čitajte na sledećem linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari