DSHV i HNV traže da film "Oluja" ne bude prikazivan u školama s nastavom na hrvatskom jeziku 1Film "Oluja" Foto: Stars media promo

Hrvatsko nacionalno vijeće (HNV) i Demokratski savez Hrvata u Vojvodini (DSHV) zatražili su da film „Oluja“, koji govori o proterivanju više od 250.000 Srba iz nekadašnje Republike Srpske Krajine (RSK), ne bude prikazivan u školama u Vojvodini u kojima se nastava odvija i na hrvatskom jeziku.

Kako je preneo nedeljnik na hrvatskom jeziku „Hrvatska riječ“ iz Subotice, HNS i DSHV su ocenili da bi prikazivanje tog filma u školama moglo da izloži „aktima mržnje“ učenike hrvatske nacionalnosti.

„Dopuštajući pluralnost perspektiva ocenjivanja istorijskih događaja i uvažavajući značaj filmske umetnosti u vaspitno-obrazovnom procesu, ukazujemo na činjenicu da prikazivanje filma ‘Oluja’ može snažno uticati na širenje negativnih stereotipa o Hrvatima“, naveli su iz Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini.

Upozorili su da to može „povećati negativne osećaje prema Hrvatima i ojačati netoleranciju među madima u Srbiji“.

„Osmaci i srednjoškolci iz naše zajednice će tako vrlo verovatno biti izloženi aktima mržnje“, naveli su iz DSHV.

Predsednica HNV Jasna Vojnić kazala je da su u tom telu bili „izuzetno neugodno iznenađeni“ dopisom Ministarstva prosvete o prikazivanju filma u školama, i to kako je rekla, u momentu kada je počelo otopljavanje odnosa Srbije i Hrvatske.

„Nakon razgovora s ministrom i njegovim timom dobili smo uverenja kako će se poduzeti konkretni koraci te da se film neće prikazati u školama gde se nastava izvodi i na hrvatskom jeziku“, kazala je Vojnić

Ministarstvo prosvete Srbije uputilo je osnovnim i srednjim školama dopis u kome se, na osnovu mišljenja Zavoda za unapređenje obrazovanja i vaspitanja, preporučuje prikazivanje filma „Oluja“ učenicima osmog razreda i srednjoškolcima.

Hrvatska vojska i policija napale su avgusta 1995. godine područje RSK, koje je bilo pod zaštitom UN, i ubile najmanje 1.800 a proterale izmedju 220.000 i 250.000 Srba.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari