DSHV osudio rehabilitaciju četničkog zapovednika Dragutina Keserovića 1Foto: FoNet/ Medija centar

Demokratski savez Hrvata u Vojvodini (DSHV) osudio je danas sudsku rehabilitaciju četničkog zapovednika u Drugom svetskom ratu Dragutina Keserovića.

Krajem juna ove godine Viši sud u Beogradu rehabilitovao je pukovnika JVuO Dragutina Keserovića, komandanta operativne grupe rasinsko-topličkog odreda JVuO koji je streljan 17. avgusta 1945. godine po presudi ondašnjeg suda.

Presudom Višeg suda presuda Višeg vojnog suda Jugoslovenske armije od 09. avgusta 1945. godine postala je ništavna, kao i njene pravne posledice.

“Za nas je ta rehabilitacija neprihvatljiva, a strahujemo da će izazvati osećaj nesigurnosti kod građana Srbije koji pripadaju nacionalnim manjinama”, naveo je u saopštenju DHSV predsednik te stranke Tomislav Žigmanov.

Kako je naglasio, skandaloznost sudske odluke je u činjenici da se radi o ratnom vođi koji je sarađivao s ostalim fašističkim snagama u tadašnjoj okupiranoj Srbiji, koji je nakon rata osuđen i zbog suradnje s Milanom Nedićem, predsednikom kvinslinške vlade Srbije i jednim od arhitekata Holokausta u okupiranoj Srbiji.

“Podsetićemo da je rehabilitacija Dragutina Keserovića samo nastavak revizionističkih procesa koji u Srbiji traju, a za Hrvate u Srbiji oni izazivaju osećaj straha i nelagode. Podsetićemo javnost kako je jedan od najozloglašenijih četničkih vođa Momčilo Đujić u Zemunu nedavno dobio ulicu koja se nekada zvala Prvomajska”, navodi Žigmanov.

Đujić se, osim saradnje s okupatorim istakao i zločinima počinjenim nad Hrvatima.

“Reći ćemo i to da po školskim programima učenici koji dolaze iz manjinskih zajednica uče o antifašizmu četničkoga pokreta, što je za nas više nego prijeporno. Uvereni smo kako ovakve odluke izazivaju i zgražavanje svih onih pripadnika srpskoga naroda čiji su se preci borili kao pripadnici Narodnooslobodilačkoga pokreta i koji su dali velike žrtve u borbi protiv fašizma”, piše u saopštenju.

Kao proevropska stranaka, DSHV podseća da je i EU ukorenjena na antifašizmu i da Srbija, koja namerava da postane njena članica, mora napraviti ozbiljan otklon od revizije istorije.

Rehabilitacija četničkih vođa u Srbiji počela je 2004. kada je Skupština Srbije izglasala je zakon kojim je izjednačila prava četnika i partizana u Drugom svetskom ratu. Po tom zakonu je 2015. Viši sud u Beogradu rehabilitovao i četničkog vođu Dragoljuba Mihailovića.

Dragutin Keserović je bio pukovnik u vojsci Kraljevine Jugoslavije, te komandant Rasinskog korpusa tokom Drugog svetskog rata. Posle rata osuđen je kao ratni zločinac.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari