Da li je zahtev za formiranje anketnog odbora zbog ubistva Olivera Ivanovića test za naprednjačku većinu u Skupštini Srbije 1foto EPA-EFE/ĐORĐE SAVIĆ

Narodni poslanik Demokratske stranke Srđan Milivojević prošle nedelje uputio je predsedniku Skupštine Srbije Vladimiru Orliću zahtev za formiranje skupštinskog anketnog odbora radi utvrđivanja činjenica i okolnosti u vezi sa ubistvom Olivera Ivanovića, lidera Građanske inicijative „Sloboda, demokratija, pravda“.

Iako u SDP smatraju da bi u srpskom parlamentu trebalo da svi podrže ovu inicijativu jer je „rasvetljavanje Ivanovićevog ubistva važno i za Beograd i za Prištinu i za međunarodnu zajednicu“, presudnu reč imaće skupštinska većina iz SNS sa 120 poslaničkih glasova.

Da li u 13. sazivu srpskog parlamenta postoji većinska politička volja da se reši ubistvo Olivera Ivanovića uprkos činjenici da je aktuelna naprednjačka vlast u Srbiji pod „hipotekom“ moguće umešanosti u ovaj atentat? Da li je formiranje ovog anketnog odbora test za naprednjačku većinu u parlamentu, čak i ako se dometi njegovog rada unapred dovode u vezu i sa eventualnom političkom trgovinom između SNS i dela opozicije?

Milovan Drecun, narodni poslanik SNS i predsednik Odbora za KiM u više skupštinskih saziva, nije želeo za Danas da komentariše zahtev DS dok se ne pojavi pred Skupštinom Srbije.

Na drugoj strani Srđan Milivojević kaže da „apsolutno veruje da onima koji su inspirisali ubistvo Olivera Ivanovića u bilo kom formatu nije stalo do istine“.

– Mislim da oni koji drže do istine i žele da se ona otkrije sede, pre svega, u opozicionim poslaničkim klubovima jer aktuelni režim nikada nije odgovorio na važna pitanja o Ivanovićevom ubistvu. Tih pitanja ima mnogo, ali ne treba očekivati od ljudi koji su laki na obaraču duge devetke u Kosovskoj Mitrovici da su hrabri i na skupštinskom tasteru da glasaju za ovu inicijativu – kaže za Danas Milivojević.

Prema njegovim rečima, najvažnije pitanje na koje bi anketni odbor trebalo da odgovori jeste „ko je naručilac i autor sramnog spota emitovanog na TV Pink sa nacionalnom frekvencijom i TV Most 16. oktobra 2017, tri meseca pre zločina u kome je Oliver Ivanović označen kao nepošten čovek i izdajnik“.

– Posebno je važno usklađivanje emitovanja tog spota sa nacionalnim dnevnikom na TV Pink, u kome su tadašnji direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić i predsednik Srpske liste Goran Rakić lažno optužili Ivanovića. Tražićemo da pred anketnim odborom svedoče Marko Đurić i sadašnji direktor Kancelarije za KiM Petar Petković. Dok ne dođe do formiranja anketnog odbora, kao poslanici DS preko Odbora za KiM i Odbora za ljudska i manjinska prava, zahtevaćemo od Petkovića da dostavi Skupštini Srbije obaveštenje ko je iz Srpske lista i u čije ime zastrašivao svedoke u slučaju Ivanović. Posebno je važno i svedočenje Veljka Belivuka, koji je u Specijalnom sudu izjavio da, kao istaknuti član SNS, ima određene informacije o ubistvu Olivera Ivanovića, a da ga niko nije saslušao na te okolnosti, iako Beograd vodi paralelnu istragu sa Prištinom. Predsednik SNS Aleksandar Vučić izjavio je i da znaju ime ubice, ali da nemaju materijalne dokaze. Sve su to pitanja za anketni odbor – najavljuje Milivojević.

On kaže da ima dovoljno skupštinskog staža i iskustva da spreči eventualno naprednjačko guranje inicijative za formiranje ovog anketnog odbora pod „skupštinski tepih“.

Miroslav Ivanović, brat Olivera Ivanovića, inače sudija Apelacionog suda Kosova u penziji, ističe da „bez obzira na to koliko je realno osnivanje anketnog odbora, to je dobra inicijativa“.

– Nije kasno da se on formira ni posle četiri i po godine od Oliverovog ubistva jer se istraga ne sprovodi niti se proces vodi kako treba. Odbor bi mogao da dođe do ozbiljnih informacija i da na izvestan način bude neki vid pritiska na one koji vode proces da profesionalno rade svoj posao. Mi sad nemamo konkretna rešenja o izvršiocima i nalogodavcima Oliverovog ubistva, jer su osumnjičeni u postupku, koji se vodi u Prištini, periferni. Anketni odbor morao bi ne samo da odgovori na mnoga pitanja o svemu urađenom i neurađenom, nego bi bio i prilika da se sazna ko su direktni izvršioci i nalogodavci ubistva – navodi za Danas Ivanović.

Otkrivanje pravih Ivanovićevih ubica i njegovih nalogodavaca je, prema rečima Ksenije Božović iz GI „Sloboda, demokratija, pravda“, cilj i SDP.

– Svima je u interesu da se sazna ko je ubio Olivera Ivanovića bez obzira koliko je vremena prošlo od ubistva, iako se u početku mislilo da će se slučaj zaboraviti. O istrazi koju o ubistvu Olivera Ivanovića vodi Beograd nema nikakvih informacija osim vesti iz medija da je slučaj proglašen za tajnu ili da je završio u nekoj fioci. Ne znamo ni šta su rezultati istrage Prištine. Zato svi treba da podrže ovu inicijativu o formiranju anketnog odbora – izjavila je za Danas Božović.

Rada Trajković iz Evropskog pokreta Srba sa KiM nije optimistična, procenjuje da „Vladimir Orlić neće smeti da inicijativu DS stavi na skupštinski dnevni red, jer bi glasanje protiv ili uzdržanost poslanika SNS produbili sumnje koje postoje o ulozi zvaničnog Beograda u Ivanovićevom ubistvu“.

Na pitanje da li je za Zapad prihvatljivo osnivanje skupštinskog anketnog odbora o slučaju Ivanović, Rada Trajković odgovara da je „ovaj predlog DS za sve veliki izazov i u tom kontekstu je dobra ideja“.

– Međunarodna zajednica svakako u svojoj fioci drži mnogo štošta. Pre svega ekspertizu nemačkog Instituta za kriminalističku tehniku u Visbadenu. Zašto ćuti o tome? Kfor poseduje podatke sa kim je na KiM Oliver sve razgovarao. Zahvaljujući anketnom odboru moglo bi da se sazna zbog čega TV Pink najpre prikazao, pa povukao snimak koji „prati“ Olivera Ivanovića kako ulazi u kola Kfora. Anketni odbor može da pozove na svedočenje ljude iz Beograda od kojih je Oliver pre ubistva tražio zaštitu, one koji mogu da kažu kako je progandni materijal protiv Ivanovića 2017. stigao u TV Pink i kakva je u tome uloga TV Most i Srpske liste. Mogu da se saznaju činjenice o saradnji i dostupnim informacija koje je tražilo Specijalno tužilaštvo Kosova – telefoni i razgovori. Razjasnila bi se i u uloga BIA, Oliver Ivanović im je rekao ko mu preti… – objašnjava Rada Trajković.

Uprkos dobroj ideji DS, politički analitičar Dušan Janjić upozorava da „ne zna ni za jedan anketni odbor u demokratskoj Srbiji posle 2000, a ni pre toga, na osnovu čijeg su mišljenja nadležni organi pokrenuli istragu i rešili slučaj u sudskim postupku“.

– U Prištini se već vodi sudski postupak zbog ubistva Olivera Ivanovića, ali bilo bi dobro da javnost u Srbiji sazna iz anketnog odbora o čemu se radilo i zašto je to važno. Raniji skupštinski anketni odbor o trošenju budžeta Srbije na KiM imao je više stotina važnih podataka o raznim stvarima, a završio je tako što je Momir Stojanović, koji je bio na čelu tog odbora, morao da napusti stranku – SNS, a papiri su zatureni. Ako ova inicijativa u vezi sa Ivanovićevim ubistvom prođe, bilo bi dobro da se, radi boljeg razumevanja situacije i okolnosti, Skupština podseti i tog ranijeg izveštaja jer je u njemu već ‘snimljena’ društveno-politička konotacija – kaže za Danas Dušan Janjić.

On naglašava da je za „formiranje najavljenog anketnog odbora važno i kome će opozicija prepustili vođenje Odbora za KiM“.

Istraga i suđenje

Oliver Ivanović ubijen je 16. januara 2018. ispred sedišta SDP u centru srpskog dela Kosovske Mitrovice sa šest hitaca iz vatrenog oružja – pištolja „duga devetka“. Zvanični Beograd nije mogao na terenu da vodi istragu o ovom atentatu zato što je, u skladu sa Briselskim sporazumima, srpsku policiju i pravosuđe na KiM pre toga integrisao u sistem samoproglašene kosovske države. Pod pritiskom Zapada prihvatio je da istragu i sudski proces vodi Priština.

Tokom istrage Specijalno tužilaštvo Kosova negiralo je za naš list spekulacije da su sve dokaze sa mesta ubistva odmah preuzele strane obaveštajne službe. Američka ambasada u Prištini bila je koordinator pokušaja saradnje srpskog i kosovskog pravosuđa na slučaju Ivanović, o čemu se u javnosti gotovo ništa ne zna. Suđenje za ubistvo Olivera Ivanovića, po trećoj, dopunjenoj optužnici Specijalnog tužilaštva Kosova počelo je 6. jula prošle godine.

Za učešće u organizovanoj kriminalnoj grupi koja se dovodi u vezu sa Ivanovićevim ubistvom optuženi su: Marko Rošić, Nedeljko Spasojević, Silvana Arsović i Rade Basara, dok se Dragiša Marković i Žarko Jovanović terete se za zloupotrebu službenog položaja. Svima se na teret stavlja i saradnja sa Željkom Bojićem, Zvonkom Veselinovićem i Milanom Radoičićem, koji nisu dostupni sudu. Radoičić je potpredsednik Srpske liste, koja je deo aktuelne izvršne vlasti samoproglašene kosovske države.

On je krajem 2018. izbegao hapšenje KSP zbog navodne umešanosti u ubistvo Olivera Ivanovića, a u centralnoj Srbiji dobio je zaštitu Vlade Srbije i Alesandra Vućića, koji je tvrdio da je Radoičić prošao poligrafsko ispitivanje u MUP-u Srbije. Kosovski zvaničnici negirali su 2019. tvrdnje medija da je za Radoičićem raspisana međunarodna poternica zbog Ivanovićevog ubistva, dok se spekuliše da je kosovska poternica za njim povučena u martu 2021.

Radoičić se početkom jula oglasio snimkom u kome javlja da je na KiM, u okolini Leposavića, iako tužilac Osnovnog tužilaštva u Uroševcu Rasim Maljoku kaže da je na KiM na snazi poternica koja je za Radoičićem raspisana zbog umešanosti u slučaj „Brezovica“ – sumnje za zastrašivanje svedoka u istrazi mutnih radnji u bespravnoj gradnji objekata u zoni nacionalnog parka Šar-planina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari