Ukrajinsko novo rukovodstvo pozvalo je oligarhe za pomoć i postavilo ih za guvernere istočnih oblasti u kojima je jaka povezanost sa Rusijom, prenosi Beta. Sa svojim bogatstvom, uticajem i sopstvenim interesom za sprečavanje daljeg sukoba tajkuni bi mogli da budu ključni za smirivanje tenzija i održavanje kontrole ukrajinskih vlasti u oblastima gde proruski aktivisti podstiču separatističke težnje, navodi agencija AP. Agencija dodaje da odluka da se najbogatiji ljudi u zemlji imenuju za guvernere nosi sa sobom rizik, i da neki veruju da oligarsi mogu da nove položaje koriste za ličnu dobit.


Neočekivan potez Kijeva kritikovao je ruski predsednik Vladimir Putin, koji je nazvao jednog od oligarha, trećeg najbogatijeg čoveka u Ukrajini, Ihora Kolomojskog „prevarantom“. Prema zakonima Ukrajine, guvernere imenuje predsednik, oni se ne biraju na izborima. Pošto je predsednik Viktor Janukovič pobegao u Rusiju, novoimenovani vršilac dužnosti šefa države Oleksandar Turčinov otpustio je ljude koje je imenovao Janukovič i postavio svoje.

Gornji dom ruskog parlamenta, Savet federacije, podržaće odluku krimskog parlamenta o ulasku u sastav Rusije o referendumu koji je zakazan za 16. mart. Predsednica tog doma Valentina Matvijenko izjavila je, nakon sastanka sa predsednikom parlamenta Krima Vladimirom Konstantinovim u Moskvi, da će ta odluka biti legitimna. Prema njenim rečima, parlament Krima je izabrao „najdemokratičniju formu“ odlučivanja – referendum, a Rusija će poslati posmatrače. Ona je podsetila da je to uobičajena međunarodna praksa, pošto je u dokumentima UN propisana odredba o „pravu nacije na samoopredeljenje“. Matvijenko je navela i to da vanredni izbori u Ukrajini neće biti legitimni.

I predsednik Dume Sergej Nariškin izjavio je da će ruski parlament poštovati „istorijski izbor“ stanovnika Krima na referendumu. „Podržaćemo njihov slobodan i demokratski izbor“, rekao je on tokom sastanka sa delegacijom krimskog lokalnog parlamenta. Parlament Krima, u kojem dominiraju proruski poslanici, zatražio je od Putina pripajanje poluostrva Rusiji. Glasači će moći da biraju između nešto jače autonomije i secesije.

S druge strane, vršilac dužnosti ukrajinskog predsednika Aleksandar Turčinov osudio je „kriminalno delo“ protiv Ukrajine, koje su, kako je rekao, počinili ruski vojnici i najavio raspuštanje krimskog parlamenta. Akcije Moskve osudili su i Evropska unija i SAD i najavili uvođenje novih diplomatskih i ekonomskih sankcija Moskvi. Putin i američki predsednik Barak Obama su u telefonskom razgovoru izneli različite prilaze i ocene o događajima u Ukrajini, saopštio je juče Kremlj. „Tokom diskusije izražene su razlike u prilazu i ocenama uzroka sadašnje krize i aktuelne situacije“, navodi se u saopštenju i dodaje da je do razgovora došlo na zahtev američke strane.

Navodi se da je Putin ocenio da sadašnje ukrajinsko rukovodstvo koje je „došlo na vlast antiustavnim prevratom, i nema opštenacionalni mandat“ nameće istočnim i jugoistočnim regionima i Krimu „apsolutno nelegitimna rešenja“. „Rusija, s tim u vezi ne može da ignoriše molbe koje joj se upućuju da uputi pomoć i dejstvuje adekvatno, u potpunom skladu sa normama međunarodnog prava“, navodi se u saopštenju. Dodaje se se da je ruski predsednik naglasio „prvostepenu važnost rusko-američkih odnosa za osiguranje stabilnosti i bezbednosti u svetu“ i da ti „odnosi ne treba da budu žrtva različitim shvatanjima o pojedinim, pa makar i veoma važnim međunarodnim problemima“.

Bela kuća je u saopštenju izdatom kasno preksinoć navela da je Obama insistirao na tome da Rusija krši suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine, što je dovelo do toga da SAD preduzme uzvratne mere u saradnji sa svojim evropskim partnerima. Obama je izrazio uverenje da je moguće rešiti situaciju diplomatskim putem, što bi bilo u interesu Rusije, ukrajinskog naroda i međunarodne zajednice i naveo da ruske snage treba da se vrate u njihovu bazu na Krimu i da se dovedu međunarodni posmatrači u Ukrajini.

Ukrajinci na Paraolimpijskim igrama

Soči – Ukrajinski sportisti takmičiće se na Paraolimpijskim igrama u Sočiju, ali će se povući ako dođe do eskalacije sukoba. Ukrajinski Paraolimpijski komitet odlučio je da ne bojkotuje Paraolimpijske igre, koje su počele juče. Takva odluka doneta je posle razgovora čelnika Komiteta i ukrajinskih sportista. Nijedan francuski ministar nije prisustvovao otvaranju Paraolimpijskih igara u znak protesta protiv ruskog vojnog prisustva u Ukrajini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari