Dumanović: Dijana Hrkalović u MUP došla pre Nebojše Stefanovića, nije joj bio šef (VIDEO) 1Dijana Hrkalović, arhivska fotografija Foto: Beta/Dragan Gojić

Potpredsednik Novog sindikalnog policijskog saveza (NSPS) Milan Dumanović rekao je u intervjuu za Danas da je Dijana Hrkalović došla u Ministarstvo unutrašnjih poslova pre Nebojše Stefanovića, te da joj je on samo nominalno bio šef, a da je tadašnja državna sekretarka radila apsolutno sve po svom nahođenju.

Dumanović je dodao da aktuelni ministar odbrane, a tada unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović svakako treba da snosi odgovornost za ono što nije uradio i što je dozvolio da Hraklović kao njegov saradnik radi.

“Dijana Hrkalović se u jednom trenutku ponašala kao direktor policije. Ako pogledate snimke na kojima se pojavljivala Dijana Hrkalović, bilo na konferencijama za novinare, bilo u nekim akcijama, ona je uvek imala čelnu poziciju. Prvo se ona pojavljivala, pa je posle nje išao tadašnji direktor policije Rebić. Ona se ponašala i kao ministar i kao direktor policije, radila je šta god je htela i neko je to njoj omogućio i mi smo svi znali odakle to ide – od političke moći koju je imala”, rekao je Dumanović u intervjuu koji je u martu dao za Danas.

On je posebno naglasio period stupanja na funkciju i Dijane Hrkalović, a i Nebojše Stefanovića.

“Dijana Hrkalović je u Ministarstvo unutrašnjih poslova došla skoro godinu dana pre Nebojše Stefanovića, ili bar nekoliko meseci pre njega. On jeste njoj nominalno bio šef, ali iz svega onoga što smo mi znali, Dijana Hrkalović se u MUP-u, pre svega u UKP-u pitala za sve. Ona je bila politički komesar SNS-a. Sad da li Aleksandra Vučića ili Nebojpe Stefanovića, to ćemo nekada saznati. Ona je odlučivala šta će da se radi, kako će da se radi, kada će da se radi, sve. I naravno, njeni poslušnici, a to su sada svi oni koji su je se odrekli”, kazao je Dumanović.

On je rekao i da je Hrkalović od samog početka bila i ostala problem za bezbednosni sistem zbog svoje nestručnosti i neiskustva.

“Prvo, potpuno je nestručna i nesposobna je bila da obavlja tu funkciju. Stručnost i sposbnost se ne određuju dipolomo koju vam da neko iz SNS-a ili neke druge političke partije. Stručnost se određuje tako radite u policiji ili BIA, vi morate da završite višu školu unutrašnjih poslova ili policijsku akademiju. Nije dipolma Megatrenda, Singidunuma ili bilo kog drugog fakulteta, diploma psihologa, sa kojom ćete da radite u MUP-u. Radićete kao psiholog, a ne kao državni sekretar u Ministarstvu unudtrašnjih poslova”, kazao je Dumanović i naglasio da su se zbog toga kasnije i nizali slučajevi velikih kriminalnih grupa.

“Kada je Nebojša Stefanović preuzeo MUP, umesto da na čelne funkcije dovedu iskusne operativce i polcijace, oni su na mesto gde će neko rukovoditi svim tim doveli Dijanu Hrkalović. Ona je tada imala 27 godina i praktično je preuzela Ministarstvo unutrašnjih poslova. Kada neko tako nestručan i neiskusan preuzme MUP, dobijete Kavački i Škaljarski klan, dobijete grupu Veljka Belivuka malo kasnije, dobijate sve ono što se dešavalo na našim ulicama i dobijete MUP kom 2022. godine mora da se naredi iz inostranstva da uhapsi Darka Šarića jer ovde prosto nema sposobnih policajaca”, rekao je Dumanović, a zatim dodao da je najveći problem MUP-a danas to što pri svakom hapšenju policija mora nekoga da pita za dozvolu, bez obzira na to što postoje dokazi.

Dumanović je u intervjuu rekao da su neka ključna pitanja ostala bez odgovora u slučaju dolaska Hrkalović u MUP.

“Ko je zaposluo tu Dijanu Hrkalović, čiji potpis je stavljen na bezbednosnoj proveri za Dijanu Hrkalović? Ko je nju poslao iz BIA u Ministarstvo unutrašnjih poslova? Ko je potpisao rešenje u BIA, a ko u MUP-u”, naveo je Dumanović i naglasio da bi svaki “iole častan tužilac” postavio ista ta pitanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari