Dunja Mijatović apelovala na spas dece iz sirijskog kampa al-Hol 1Foto: EPA/ LAJOS SOOS

„Više od 73.000 ljudi, uključujući građane zemalja članica Saveta Evrope koji žive u lošim i opasnim uslovima, prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji (SZO), nalaze se u al-Hol kampu u severnoj Siriji“, rekla je Dunja Mijatović, komesar za ljudska prava Saveta Evrope.

Mijatović kaže da je devedeset odsto onih u logoru bez zdravstvene zaštite – žene i deca, od kojih mnogi nisu stariji od šest godina, prenosi Radio Slobodna Evropa.

U samo jednom mesecu, ukupan broj smrtnih slučajeva udvostručio se i porastao na 249 11. aprila.

Najviše smrtnih slučajeva je bilo zbog neuhranjenosti, inficiranih rana, teških opekotina i akutne dijareje.

„U tom kontekstu, apelujem na države članice Saveta Evrope da preduzmu sve potrebne mere kako bi osigurale brzu repatrijaciju svojih maloletnih građana iz logora al-Hol“, ističe Mijatović.

Jedna od primarnih odgovornosti država članica Saveta Evrope je da preduzmu sve moguće mere kako bi se osiguralo da deca pogođena oružanim sukobima dobiju zaštitu i brigu kako je predviđeno Ženevskim konvencijama i njihovim Dodatnim protokolom kao i Fakultativnim protokolom iz 2000. godine i Konvencijom o pravima deteta, kao i Opcionim protokolom iz 2000. godine i Konvencijom o pravima deteta o uključivanju dece u oružane sukobe, koje su sve države članice Saveta Evrope članovi, podseća Dunja Mijatović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari