Dunja Mijatović: Srpske vlasti da ukinu zabranu Evroprajd šetnje i zaštite učesnike 1Dunja Mijatović Foto: N1

Komesarka Saveta Evrope za ljudska prava Dunja Mijatović izrazla je žaljenje zbog toga što su srpske vlasti odlučile da zabrane Evroprajd šetnju zakazanu za 17. septembar ukazujući da su nedelje neizvesnotsi oko njenog održavanja poslale lošu poruku javnosti i otvorile prostor za retoriku mržnje i dodatne pretnje protiv LGBTQ osoba, uključujući od verskih vođa.

Mijatović je pozdravila nedavnu izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića o važnosti poštovanja i priznavanja ljudskih prava LGBTI ljudi i pozivanja srpskih vlasti da osiguraju da oni koji budu šetali za jednaka ljudska prava i dostojanstvo to mogu da urade bezbedno, saopšteno je iz Saveta Evrope.

„Srbija mora da poštuje svoje obaveze oko ljudskih prava i podrži slobodu mirnog okupljanja i slobodu izražavanja za sve, bez diskriminacije“, napisala je Mijatović u saopštenju.

Ukazala je da države imaju obavezu da u najvećoj mogućoj meri olakšaju održavanje mirnih okupljanja, i da je sloboda mirnog okupljanja i izražavanja u središtu slobodne, inkluzivne i pluralističke demokratije.

„Smatram jako zabrinjavajućim to što se šetnja Evroprajda suočava sa takvim nivoom opstrukcije od strane vlasti, dok se drugi dogadjaji i masovna okupljanja stalno održavaju slobodno i bezbedno na ulicama Beograda“, napisala je ona.

U slučajevima kada su slična pitanja bila pokrenuta Evropski sud za ljudska prava presudio je da države imaju obavezu da preduzmu preventivne mere da neutralizuju rizike nasilja protiv okupljanja i moraju da osiguraju bezbednost učesnika, podsetila je Mijatović.

Rekla je da države takodje moraju da „osiguraju da vreme, mesto i način sprovodjenja okupljanja bude takovo da učesnici mogu da prenesu svoju poruku tako da to može da čuje i vidi njihova ciljana publika“.

„Umesto što se povlače pred pretnjama i mržnjom zabranom marša Evroprajd srpske vlasti imaju odgovornost da osiguraju da svako u društvu može da iskoristi svoje pravo da uživa u istim slobodama i da je jednak u dostojanstvu“, napisala je ona.

Mijatović je navela da je tokom razgovora sa najvišim spskim vlastima poslednje dve nedelje ukazala da je činjenica da se Evroprajd odigrava u Srbiji ove nedelje takodje od velikog značaja za region jugoistočne Evrope gde mnogo još treba da se uradi da se bori protiv diskriminacije i mržnje prema LGBT populaciji.

Biti domaćin Evroprajda šalje signal da je marš ka jednakosti u toku, rekla je komesarka SE za ljudska prava.

Kao pozitivno je navela da su prajd šetnje održane mirno prethodnih godina u Beogradu, Sarajevu, Tirani, Podgorici i Skoplju i pozvala vlasti Srbije da budu „na pravoj strani istorije i omoguće mirnu i bezbednu Evroprajd šetnju iduće subote“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari