Kladovska fabrika Almag, koju je 2002. godine kupio povratnik iz Austrije Aleksandar Majkanović, rodom iz kladovskog sela Mala Vrbica, trebalo bi da izraste u veliku izvozno orijentisanu firmu sa sopstvenim projektnim biroom, kako bi se kompletan proizvod odradio u Kladovu.

 Da ovi ambiciozni planovi nisu samo mrtvo slovo na papiru, potvrđuje nedavno započeta izgradnja prve od tri proizvodne hale na ukupno 2.500 kvadrata, u kojima će se izrađivati metalna konstrukcija i procesna oprema za domaće i inostrano tržište.

Reč je o investiciji vrednoj 1,2 miliona evra, a njome će postojeći proizvodni kapaciteti Almaga od oko 2.000 tona konstrukcije godišnje biti duplirani. Izgradnjom novih hala Almag će pored sadašnjih 110 zaposlenih, zapošljavati još 70 proizvodnih radnika.

– Uprkos ekonomskoj krizi, posao smo obezbedili do kraja godine. Više od 95 odsto proizvodnje namenjeno je izvozu na evropsko tržište. Naši poslovni partneri su iz Austrije, Nemačke, Švajcarske i Francuske, a posredno, preko zapadnih firmi koje investiraju u projekte, radimo i za Rumune. U novembru, u kooperaciji sa nemačkim Simensom, predstoji potpisivanje ugovora za dva dugoročna posla u Rusiji i Austriji. Izrađivaćemo procesnu opremu za termoelektrane i imati siguran posao do 2016. godine. Spremni smo i za velike projekte u Srbiji, kao što su cementara Holcim, borska Topionica i angažovanje naših metalaca na revitalizaciji HE Đerdap 1 koja će početi na jesen – ukazuje Aleksandar Majkanović, direktor i vlasnik Almaga.

Ovaj povratnik iz inostranstva, inače mašinski inženjer, navodi da su zaposleni u Almagu motivisani za rad i zadovoljni prosečnom platom od 300 evra, što je više od zarade u srpskoj industriji.

– U proteklih sedam godina zajednički smo, korak po korak, uspeli da prevaziđemo teškoće u organizaciji proizvodnje, postizanju kvaliteta proizvoda, stvaranju radnih navika i ispunjavanju rokova u čemu su stranci veoma strogi. Poslujući i dalje sa austrijskom firmom Amag Ranshofen u kojoj sam radio, u šali često kažem da sam se iz budućnosti vratio u prošlost – kaže Majkanović, ističući da mu je jedino žao što se u Srbiju i rodni kraj nije vratio ranije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari