Približno 5.000 zaposlenih u zdravstvu, koji žive i rade na Kosovu i Metohiji već pet godina, na osnovu zaključaka Vlade Srbije primaju platu uvećanu za sto odsto. Ministar zdravlja Tomica Milosavljević smatra da visina ovih zarada nije sporna, ali napominje da bi kosovski dodatak trebalo ubuduće isplaćivati iz budžeta, preko Ministarstva za Kosovo i Metohiju, a ne preko Ministarstva zdravlja.

Približno 5.000 zaposlenih u zdravstvu, koji žive i rade na Kosovu i Metohiji već pet godina, na osnovu zaključaka Vlade Srbije primaju platu uvećanu za sto odsto. Ministar zdravlja Tomica Milosavljević smatra da visina ovih zarada nije sporna, ali napominje da bi kosovski dodatak trebalo ubuduće isplaćivati iz budžeta, preko Ministarstva za Kosovo i Metohiju, a ne preko Ministarstva zdravlja. Na taj način „zdravstveni dinar ostao bi za potrebe zdravstva Srbije“, objašnjava Milosavljevic, dok Dušan Proroković, državni sekretar u Ministarstvu za KIM smatra da je to pitanje u nadležnosti republičke vlade.

Iz budžeta 215,7 miliona za ustanove na KIM

Ministar zdravlja podseća da je od 2003. godine na Kosovu adaptirano šesnaest ustanova, a iz budžeta je za zdravstvene ustanove na KIM za pet godina izdvojeno 215,68 miliona dinara. Od toga za medicinsku i drugu opremu 121,37 miliona, dok je za ulaganje u infrastrukturu obezbeđeno 94,33 miliona dinara. „Najviše je izdvojeno za Zdravstveni centar Kosovska Mitrovica – 145,5 miliona dinara“, ističe Milosavljević.

– Nemamo ništa protiv da isplata dodatka ide preko našeg ministarstva, iako su dosad svi kosovski dodaci isplaćivani preko resornih ministarstava. Za nas je način isplate čisto tehničko, a nikako političko pitanje – kaže Proroković.
Od septembra 2003. godine zaposleni u zdravstvu na Kosovu primaju platu u skladu sa vladinom odlukom, pa tako lekar specijalista u pokrajini prima mesečno 106.155 dinara, lekar opšte medicine 90.915, a medicinski tehničar i sestra 54.711 dinara. Plata administrativnog radnika na KIM iznosi 41124 , vozača 36.205, a higijeničara 29.592 dinara. Ministar Milosavljević kaže da 884 zdravstvena radnika, koji žive na području uže Srbije, a primaju platu na Kosmetu, imaju uvećane zarade za četvrtinu, dok čak 4.271 zaposlen prima sto odsto veće plate.
Predstavljajući izveštaj o funkcionisanju zdravstvene službe na Kosmetu, Milosavljević ističe da je prioritet Ministarstva očuvanje postojeće mreže zdravstvenih ustanova u sredinama u kojima živi srpsko i nealbansko stanovništvo. U tom kontekstu, iz NIP je odobreno više od 89 miliona dinara za 2008. godinu, tačnije za izgradnju tri opšte bolnice opšteg tipa u Gračanici, Štrpcu i Donjoj Budrigi i za izgradnju ambulante u Ugljaru kod Kosova Polja. Inače, Akcioni plan Ministarstva zdravlja za KIM, u slučaju pooštravanja političkih odnosa, predviđa obezbeđenje potrebnih zaliha lekova i medicinske opreme, napominje Milosavljević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari