Književnoj opštini Vršac (KOV) ustupljena su prava za štampanje dva nepoznata filmska scenarija iz zaostavštine Danila Kiša. Daktilopisi pomenutih scenarija decenijama su brižno čuvani među Kišovim rukopisima, jedan naslovljen Marin Držić Vidra, drugi Končarevci, s podnaslovom Facory Story. Scenario Marin Držić Vidra zasniva se na nekoliko ključnih i naučnih studija koji su posvećeni Marinu Držiću (1508-1567). Hronološki je predočen Držićev život. Opisi s karakterističnom Kišovom slikom, sa smislom za znakovit detalj, dominiraju nad dijalogom.


Pisanje scenarija za film Končarevci značilo je za Kiša potpun iskorak iz njegovog dotadašnjeg književnog sveta, o kojem je obično govorio kao o „potonulom“. Najčešće ne samo vremenski već i prostorno udaljenom od onoga što se nazivalo našom „savremenom stvarnošću“. Scenario, međutim, otkriva upravo zadivljujuće poznavanje te „naše stvarnosti“, obuhvaćene dvema decenijama (prve posleratne godine – kraj sedamdesetih) i prikazane kroz život književnog sveta. Scenario ima dokumentarnu podlogu jedino u činjenici da je povezan s početkom izgradnje fabrike Rade Končar, u prvim posleratnim godinama, i njenim razvojem.

Ova dva filmska scenarija velikog pisca nose neizbrisiv pečat njegovog dara i dosad nisu objavljeni. Knjigu je priredila Mirjana Miočinović. Pre ove knjige, KOV je iz Kišove zaostavštine objavio knjige Iz prepiske i Appendix, kao i knjigu francuskog pisca Ežena Labiša u Kišovom prevodu. Knjiga Dva filmska scenarija biće objavljena u biblioteci Nesanica vršačkog izdavača.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari