Dva veka fasadne državnosti

Održana tribina pokreta "Novi Optimizam" i Vojvođanskog kulturnog kluba "Vasa Stajić"

Ostavite komentar


  1. Doktori socioligije i ostali „lekari“ stalno ponavljaju opis bolesti srpskog društva! Niko da kaže da su za to krive obrazovane elite. Zašto ćute kada književnik i opaziconer ovog nakaradnog vladara, Siniša Kovačević, sa radošću prihvata podizanje spomenika kralju koji je izvrašio genocid nad Srbima. Pored postojećeg spomenika do oblake visokog na cenrtalnom trgu Prestonice, Nikoli Pašiču!!! Učitelju i saradniku kralju Aleksandru Karađorđeviću, uzoru Miloševiću, Šešlju i Vučiću.?! Hajde da započnemo lečenje našega društva. Neki od vas imju moju knjigu “Jevanđelje po istini”, no svi ćute. Osim g-dina Olenika koji se javio makar sa par rečenica na tviteru A što je uredništvo Danasa prenelo, jer i oni rade na trepaji bolesnog srpskog društva.

  2. Malo je onih koji se zaista i sa punim pravom mogu nazvati drzavom. Cim vi negde dovede stvari do te tacke da se trenutni veliki vodja, vrhovni komandant, junak nad junacima(recimo kralj Aleksandar Karadjordjevic, Broz Josip, poznat i kao Tito, Slobodan M., Aleksandar V.) poistovecuje sa drzavom, pa cak i stavlja ispred nje vi prestaje da budete ista, bez obzira kako funkcionisete. Postaje privatni posed nekog pojedinca, koji jos i sve to ponekad overi i „demokratskim“ izborima. Nema problem Srbija sa tim zadnjih 20 godina, vec jos od 1804.. Svi sem mozda Djindjica i Kostunice su bili prakticno i bukvalno vlasnici te drzave u toku svoje vladavine. Srbijom se zadnjih 200 i kusur godina vlada kao privatnim posedom(trenutno bez prava nasledjivanja), kao sto se vladalo i vekovima pre toga. Nismo se mi oslobodili otomanskog carstva zarad slobode, ljudskih prava i sta ti ja znam, vec zbog toga sto su pojedinci hteli da imaju ekskluzivno pravo na kontrolu drzavne kase i sile.

  3. Sretenjski ustav je povučen pod pritisakom Istanbula, jer je Srbija bila tek autonomna oblast u okviru Otomanske imperije. Istanbul je to uradio kako bi uslišio molbe iz Beča i Moskve, dve feudalne imperijalne sile,koje su imale interese na Balkanu. Srbija je 1804-e ukinula feudalni sistem, mnogo pre većine evropskih zemalja. Knez Miloš Obrenović je svakom domaćinstvu dao parče zemlje od koga su mogli da se prehrane. Srbija je za kratko vreme u 19-om i početkom 20-og veka napravila ogroman civilizacijski napredak, iako je konstantno bila opterećena ratovima, bunama i sl. Za sadašnje stanje u državi uzroke treba tražiti u političkom sistemu, koji je uspostavljen nakon Drugog svetskog rata. Tada je napravljen brutalni prekid kontinuiteta srpske državnosti. Ubijena je celokupna srpska inteligencija, stvarana više od veka i postavljeni temelji za novi komunistički sistem. Tada su država, privreda, institicije, narod…stavljeni u službu jedne partije ili grupe ljudi, tačnije jednog čoveka. Jedino za vreme Đinđićeve i Koštuničine vlade vladajuća partija nije bila toliko moćna, nije bila jača od države. Za vreme Tadića je ponovo počelo sa partokratizacijom, zloupotrebom institicija i državnih resursa. Vučić je to podigao na mnogo viši nivo. Samom promenom vlasti se neće ništa promeniti, ako se ne promeni sistem. A povratak na vlast političara, koji su bili deo Tadićevog tabora je garancija da se ništa neće promeniti.

  4. Doktori socioligije i ostali „lekari“ stalno ponavljaju opis bolesti srpskog društva! Niko da kaže da su za to krive obrazovane elite. Zašto ćute kada književnik i opaziconer ovog nakaradnog vladara, Siniša Kovačević, sa radošću prihavata podizanje spomenika kralju koji je izvrašio genocid nad Srbima. Pored postejećeg spomenika do oblake visokog na cenrtalnom trgu Prestonice, Nikoli Pašiču!!! Učitelju i saradniku kralju Aleksandru Karađorđeviću, uzoru Miloševiću, Šešlju i Vučiću.?! Hajde da započnemo lečenje našega društva. Neki od vas imju moju knjigu “Jevanđelje po istini”, no svi ćute. Osim g-dina Olenika koji se javio makar sa par rečenica na tviteru A što je uredništvo Danasa prenelno, jer i oni rade na trepaji bolesnog srpskog društva.

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 27. i 28. april 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Jelena Glušac, novinarka

Danas je važnije nego ikada braniti slobodu govora i kritičke misli. Zato čitam Danas.