Dvanaest osoba, uključujući sedam pripadnika seoske straže, ubijeno je juče u napadu Kurdskih pobunjenika na njihov minibus u jugoistočnoj Turskoj, saopštili su turski vojni zvaničnici. Gerilci separatističke Radničke partije Kurdistana (PKK) presreli su vozilo u kome se 14 osoba vraćalo u svoje selo u provinciji Sirnak, blizu granice sa Irakom, navodi se u saopštenju.

Dvanaest osoba, uključujući sedam pripadnika seoske straže, ubijeno je juče u napadu Kurdskih pobunjenika na njihov minibus u jugoistočnoj Turskoj, saopštili su turski vojni zvaničnici. Gerilci separatističke Radničke partije Kurdistana (PKK) presreli su vozilo u kome se 14 osoba vraćalo u svoje selo u provinciji Sirnak, blizu granice sa Irakom, navodi se u saopštenju. Separatisti su naredili putnicima da izađu iz vozila i onda na njih otvorili vatru iz automatskog oruzja, i ubili 12 osoba. Dve osobe su ranjene i odvedene u bolnicu.
Napad je usledio posle ubistva visokog PKK aktiviste u vojnoj operaciji u regionu u kojoj su učestvovali i ubijeni pripadnici lokalnog obezbeđenja. PKK je otpočela borbu protiv Turske države 1984. godine sa ciljem da stvori etničku državu Kurda na jugoistoku Turske. Više od 30.000 ljudi je ubijeno u sukobima čiji je intenzitet opao posle hapšenja lidera Abdulaha Odžalana 1999. Sukobi su se ponovo rasplamsali u poslednje dve godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari