Osmišljena pre dve decenije, manifestacija Dani Brestovačke banje čuva od zaborava tradiciju i istovremeno prati aktuelne kulturne i turističke trendove, tako da je veliki broj posetilaca svakog avgusta logičan sled. Protekli vikend u Brestovačkoj banji bio je u znaku brojnih dešavanja i različitih sadržaja u prostoru nekadašnje dvorske banje i poznatog lečilišnog i izletničkog mesta.

U banjskom parku, konaku kneza Miloša, turskom hamamu, dvorcu Aleksandra Karađorđevića i pozornici smenjivali su se programi: prodajna izložba suvenira i predmeta starih zanata, takmičenje u pripremanju tradicionalne hrane „Zlatne ruke“, kulturno-umetnički program u kome su učestvovali KUD Bor, „Đido“ Brestovac, folklorni ansambli Podgorac, Šarbanovac, Krepoljin, Brezonik, „Petrovačka družina“ – Bački Petrovac, „Banjica“ Krivelj, Trubački orkestar iz Knjaževca, pevačka grupa „Gergina“ Negotin, ansambl „Novo Selo“ Vidin, Bugarska, vokalni solisti i instrumentalisti, pripovedači, zdravičari…

Stalna izložbena postavka „Brestovačka banja u doba kneza Miloša“ otvorena je u Konaku i Odžakliji, u turskom hamamu je postavka „Hamam u doba kneza Miloša“, dok su u dvorcu Aleksandra Karađorđevića predstavljeni takmičarski eksponati izložbe suvenira i predmeta starih zanata.

Brestovačka banja slovi za jednu od najstarijih, a pri kraju 19. i s početka 20. veka zauzimala je sasvim zasluženo mesto u samom vrhu najposećenijih i najuređenijih srpskih banjskih lečilišta. Ove godine obeležava se i slavi godišnjica vredna pažnje – 180 godina od prvog dolaska knjaza Miloša Obrenovića u ovo mesto, poznatog po termomineralnim vodama, čija je blagotvornost na ljudski organizam zabeležena još u vreme Rimljana.

Po naredbi knjaza, 1837. godine podignuta je reprezentativna građevina Milošev konak, a nakon toga i nekoliko drugih objekata. No, možda značajniju činjenicu na uspostavi ovog mesta kao banjskog, predstavljaju izvanredni rezultati o lekovitosti voda koji dolaze iz Beča posle izvršenih analiza na Bečkom medicinskom fakultetu. Čuveni baron Herder, pored ostalih istraživanja, bavi se i ispitivanjem brestovačkih voda i potvrđuje njihovu izvanrednu lekovitost. Ova saznanja doprinose uspostavljanju, brzom i uspešnom razvoju Brestovačke banje, zabeleženo je na zvaničnoj prezentaciji Turističke organizacije Bor.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari