Dve nagrade za dostojno izveštavanje o siromaštvu i socijalnoj isključenosti novinarki Hristini Kovačević za tekst u Danasu 1Foto: Privatna arhiva

Evropska mreža protiv siromaštva Srbija dodelila je Nacionalne nagrade za dostojno izveštavanje o siromaštvu i socijalnoj isključenosti „Refleksija 2022-203“, a među laureatima našla se i novinarka Hristina Kovačević, polaznica Danasove škole novinarstva.

Ona je dobila dve nagrade i to u kategoriji štampanih/onlajn medija za tekst objavljen u Danasu pod nazivom „Obeležen Svetski dan borbe protiv beskućništva: „Potrebno je malo da sa visine dođemo na margine“, kao i za fotografije u istoimenom članku.

U kategoriji TV prilog nagradu je osvojila Sanja Kljajić (Dojče vele) za rad „Novosadsko Svratište deci ulice vraća detinjstvo“. U kategoriji Radijski prilog/podkast pobedio je podkast Reaguj za emisiju „Društvo je bogato koliko daje jednake šanse“, čije su autorke Aleksandra Bučko, Iva Gajić, Sanja Kosović, Irena Čučković i Sanja Đorđević.

Kako kažu organizatori ovog konkursa, zbog kvaliteta pristiglih radova i važnost tema koje obrađuju, specijalne zahvalnice dodeljene si i sledećim novinarima za novinarske radove: Aleksandar Nastevski (Nova.rs) – „Menstrualno siromaštvo-ignorisana kriza javnog zdravlja u Srbiji i Hrvatskoj“; Dunja Karanović (Magazin LiceUlice) – „Bez ekonomske samostalnosti nema ni izlaska iz nasilnog odnosa“; Danilo Ćurčić, Jovana Timotijević (Vreme) – „Bogati sa bogatima, siromašne u prigradska naselja: U Jabučki rit ne stižu novine“.

Iz Evropske mreže protiv siromaštva Srbija poručuju da je cilj ove nagrade promocija dostojnog i nesenzacionalističkog izveštavanja o siromaštvu, koje prikazuje različite aspekte i oblike siromaštva, sa poštovanjem predstavlja osobe koje žive u siromaštvu i bavi se dubljim posmatranjem fenomena siromaštva i njegovim uzorcima.

„Ovom nagradom želimo da utičemo na unapređenje kvaliteta medijskog praćenja fenomena siromaštva i socijalne isključenosti u Srbiji, podizanje svesti opšte javnosti o životu osoba sa iskustvom siromaštva, kao i da nagradi i dodatno motiviše novinare i medijske fotografe koji kroz svoje radove na dostojan način izveštavaju o siromaštvu“, navode u saopštenju.

Konkurs za Nacionalnu nagradu za dostojno izveštavanje o siromaštvu realizuje Evropska mreža protiv siromaštva -Srbija u okviru projekta „Journalism-prize goes international“ uz podršku ERSTE Fondacije.

Ovo je šesti konkurs za Nacionalnu nagradu za dostojno izveštavanje o siromaštvu i socijalnoj isključenosti koji je organizovala Evropska mreža protiv siromaštva –Srbija. Nagrađuju se novinarski radovii, medijske fotografije koje se bave temom siromaštva i socijalne isključenosti u Srbiji, a koji su objavljeni u štampanim, elektronskim ili onlajn medijima od nacionalnog, regionalnog i lokalnog značaja.

Evropska mreža protiv siromaštva Srbija ukazuje na podatke Asocijalcije slobodnih i nezavisnih sindikata u Srbiji koji govore da na pragu rizika od siromaštva živi oko 2,5 milona građana, a da je najteže mladima do 24 godine, starijima od 65 godina i porodicama sa decom, posebno sa onima sa troje i više dece, gde u siromaštvu živi njih 40% građana.

„Podaci UNICEF-a i Saveza ekonomista Srbije govore nam da je oko 28.000 dece u Srbiji palo ispod granice apsolutnog siromaštva tokom prethodno godine. Ukoliko govorimo o siromaštvu, neizbežno se nameće i tema socijalne isključenosti. Praćenje siromaštva i socijalne isključenosti pokazuje da su pojedine društvene grupe pod posebno visokim rizicima od siromaštva i socijalne isključenosti, i tu možemo da govorimo o riziku po decu i mlade, starije stаnovništvo, seosko stanovništvo, osobe sa invaliditetom, žene, Romi i mnogi drugi“, ističu iz Evropske mreže protiv siromaštva Srbija.

Nacionalne nagrade za dostojno izveštavanje o siromaštvu i socijalnoj isključenosti „Refleksija 2022-203“ dodeljene su u Omladinskom centru OPENS u Novom Sadu, a izradila ih je Jelena Ilić, arhitektica i origami umetnica iz Novog Sada koja je svoj talenat pretvorila u brend skulptora od papira Paper Storm.

Prijavljeno 28 novinarskih radova

U trci za ovu nagradu bilo je ukupno 28 novinarskih radova, do kojih je 13 stiglo putem prijave, dok je 15 radova pristiglo putem nominacija od strane drugih novinara i aktivista. Nagrada Refleksija predstavlja netipičnu nagradu, s obzirom da je žiri koji ocenjuje novinarske radove sastavljen isključivo od osoba sa iskustvom siromaštva i socijalne isključenosti. Ove godine u žiriju bili su: David Balić (prodavacLICEULICE), Ištvan Farkaš (prodavači LICEULICE) i Luka Lovrenčić (aktivista UK Patrija–Klub Kompas).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari