Dve ponude za rešenje problema u „Ribnikaru“: Čeka se izjašnjenje zaposlenih i roditelja 1 EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Nakon protesta dela roditelja učenika OŠ „Vladislav Ribnikar“, na kome je zatraženo da se reši problem neuslovnog boravka dece otvaranjem dela objekta koji je zatvoren za korišćenje posle masovne pucnjave u toj osmoletki, školi je stigao odgovor Ministarstva prosvete sa predlozima kako da se organizuje rad naredne školske godine.

U dopisu sa potpisom ministarke prosvete Slavice Đukić Dejanović, u koji je Danas imao uvid, navodi se da je Ministarstvo prosvete u prethodnom periodu obavilo više konsultativnih sastanaka sa direktorima osnovnih i srednjih škola sa gradskih opština Vračar, Savski venac i Voždovac, u cilju ispitivanja prostornih resursa škola sa tih teritorija i pronalaženja najboljih mogućih uslova za realizaciju obrazovno-vaspitnog rada za učenike i zaposlene u OŠ „Vladislav Ribnikar“.

Uzimajući u obzir činjenicu da se u školi obrazovno-vaspitni rad realizuje u 43 odeljenja, Ministarstvo je predložilo dve opcije za narednu 2024/25. školsku godinu.

Prvi model podrazumeva spajanje u jednu smenu Škole za dizajn tekstila i Tehničke škole za dizajn kože, budući da se obe obrazovne ustanove nalaze na istoj lokaciji, dok bi svi učenici iz „Ribnikara“ nastavu pohađali u suprotnoj smeni. Za sve đake iz „Ribnikara“ bi bio obezbeđen prevoz.

Prema drugom predloženom modelu, učenici iz „Ribnikara“ bi bili podeljeni u tri osnovne škole, i to tako što bi đaci od prvog do četvrtog razreda bili smešteni u OŠ „Sveti Sava“ i „Kralj Petar II“, a učenici od petog do osmog razreda bi nastavu pohađali u prostoru OŠ „Isidora Sekulić“.

„Konačna odluka o modelu organizacije će biti doneta na osnovu prethodnog pisanog izjašnjena najmanje dve trećine zaposlenih i pisanog izjašnjenja najmanje dve trećine roditelja svih učenika OŠ „Vladislav Ribnikar“ po razredima, za jedan od dva ponuđena modela“, piše u dopisu Ministarstva.

Dve ponude za rešenje problema u „Ribnikaru“: Čeka se izjašnjenje zaposlenih i roditelja 2
foto R.Z./ATAImages

Dodaje se da će u narednom periodu, nakon dobijenih informacija od Škole, biti formiran tim koji će da definiše projekat rekonstrukcije „Ribnikara“.

Ministarstvo je u odgovoru na zahteve roditelja poručilo da razume njihovu zabrinutost kada je reč o uslovima u kojima se nalaze nalaze đaci, posebno nedostaka prostora u školi.

Prosvetna vlast uverava roditelje da je stvaranje optimalnih uslova za učenje i razvoj njihove dece zajednički cilj.

Kako saznaje Danas, Savet roditelja još uvek nije zauzeo stav o ponuđenim rešenjima.

Predstavnici Saveta su bili neprijatno iznenađeni kada se dopis Ministarstva pojavio u medijima, pre nego što su sa njegovom sadržinom bili upoznati svi ostali roditelji, jer je dogovor bio da se pre toga ne izlazi u javnost.

Kako saznajemo, sednica Saveta roditelja biće održana sledeće nedelje, a dok zvanično predstavničko telo roditelja ne bude zauzelo stav o ponudi Ministarstva, napominju da sva eventualna istupanja roditelja u javnosti treba tumačiti kao individualne stavove.

Iz Ministarstva prosvete u dopisu podsećaju na ranije usvojenu usvojenu odluku Vlade u kojoj je navedeno da će „Ribnikar“ nastaviti da radi i da će škola biti rekonstuisana, a u sklopu toga biće napravljen i memorijalni centar u znak sećanja na učenike i školskog čuvara koji su ubijeni u pucnjavi 3. maja.

Vlada je nedavno donela i odluku o formiranju radne grupe i multidisciplinarnog tima koji treba da predlože rešenja za memorijalni centar.

Smanjen broj đaka u „Ribnikaru“

Prema podacima koje je u dopisu iznelo Ministarstvo, na kraju školske 2022/23. godine u „Ribnikaru“ je bilo 1.016 đaka, a nastavu trenutno pohađa 968, raspoređenih u 43 odeljenja – 20 u prvom ciklusu obrazovanja i 23 u drugom.

Prosečan broj učenika u odeljenju je 22,5. Kada je reč o nižim razredima, najmanje učenika u proseku ima u prvom razredu – 20,6, a najviše u četvrtom – 29, a u višim razedima je najmanji prosečan broj đaka u osmom razredu – 17,3, a najveći u šestom – 23,7.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari