Protest dela roditelja učenika OŠ Vladislav Ribnikar: U nedostatku odgovora radikalizovaćemo protest (VIDEO,FOTO) 1Foto: Mladen Ilić/ Danas

Deo roditelja učenika osnovne škole Vladislav Ribnikar spreman je da radikalizuje proteste bojkotom nastave ili blokadom saobraćaja ukoliko u sledećih 48h od Vlade ne dobiju plan za unapređenje nastave, izjavio je za Danas jedan od organizatora skupa i član Saveta roditelja Dragan Luković.

Protest dela roditelja učenika OŠ Vladislav Ribnikar, nezadovoljnih odlukom Radne grupe Vlade Srbije za uspostavljanje Memorijalnog centra da se zatvori deo škole, održan je večeras u 19.30 časova ispred škole.

Roditelji su u saopštenju ranije najavili da će protest simbolično trajati 40 minuta, koliko i školski čas.


Saobraćaj u ulici Svetozara Markovića bio je onemogućen, javio je reporter Danasa.

Protest je protekao mirno, na ulici, osim roditelja bio je veliki broj i učenika ove škole. Iako je najavljeno da će skup trajati 40 minuta, okupljeni su ostali duže.

Jedan od organizatora skupa, koji je želeo da ostane neimenovan kaže da je roditeljima bilo najbitnije da pruže podršku nastavnom kadru koji ovde radi u nehumanim uslovima.

Kako kaže, država za 10 meseci nije apsolutno učinila ništa za decu u ovoj školi.

„Ovim skupom želimo da nas vidite da postojimo, da poatoji 1000 dece koji idu u školu i dan danas i da ovde ima 80, 90 nastavnika koji rade u uslovima koji nisu primereni 20. veku“ rekao je naš sagovornik.

Protest dela roditelja učenika OŠ Vladislav Ribnikar: U nedostatku odgovora radikalizovaćemo protest (VIDEO,FOTO) 2
Foto: Mladen Ilić/ Danas

Dodao je da danas 90 nastavnika radi u školi uz jedan toalet, kao i da 1.000  dece koristi samo jedan ulaz.

Dragan Luković, član Saveta roditelja koji je organizovao ovaj skup i član medija tima ovog protesta nam je na pitanje o konkretnim problemima odluke Radne grupe rekao da postoji „niz problematičnih stvari.“

„Najpre odluka je nelegalna jer se ne poziva ni na jedan pravni osnov osim na pravo Vlade da donosi odluke, druga stvar, formirana je Radna grupa u dogovoru sa porodicama ubijene dece, a prilikom formiranja nije konsultovan nijedan organ škole, najproblematičnije je oduzimanje parcele od škole koja zauzima 60 odsto škole.“

Tim oduzimanjem, deca nemaju pristup fudbalskom terenu, fiskulturnoj sali niti protivpožarnom izlazu, tvrdi Luković i dodaje da se im se time uskraćuje pravo na adekvatno školovanje.

„Četvrta sporna stvar se tiče unapređenja nastavnog procesa. Mi smo zbog toga dali rok ministarstvu od 48h da nam predstavi plan.“

Luković je dodao da su se roditelji okupili na to da deca rade u ambijentu koji je neprihvatljiv, u malim učionicama, dok deca od 5. do 8. razreda nemaju svoje kabinete.

„Sve to je dovelo do toga da je 10% posto roditelja ispisalo decu iz škole,“ zaključio je Luković i dodao da će u nedostatku odgovora roditelji radikalizovati protest.

Na pitanje kako će izgledati radikalizacija Luković kaže da postoji spektar ideja od bojkota nastave do blokada saobraćaja.

Ranije danas oglasili su se roditelji preživele/ranjene dece VIII/2 OOŠ „Vladislav Ribnikar“koji su naveli u saopštenju: „jasno se protivimo nezakonitom postupanju Vlade Republike Srbije i dela njenih institucija, zasnovanom na krajnje sumnjivim motivima“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari