Ko su članovi radne grupe za memorijalni centar u "Ribnikaru"? 1Foto: FoNet

U Službenom glasniku objavljena je odluka Vlade Srbije o obrazovanju Radne grupe za uspostavljanje Memorijalnog centra u znak sećanja na žrtve masovnog ubistva u Oglednoj osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar” u Beogradu.

Kako se navodi u toj odluci, u Radnoj grupi biće po jedan predstavnik ministarstava nadležnih za prosvetu, kulturu i javna ulaganja, predstavnici grada Beograda i gradske opštine Vračar, direktor OŠ „Vladislav Ribnikar“, dva predstavnika porodica ubijenih u toj školi, Aleksandra Ivanković, predstavnica Victim Support Europe, prof. dr Sanja Ćopić, predstavnica Viktimološkog društva Srbije, dr Slavica Ševkušić, viša naučna saradnica, kao predstavnica Instituta za pedagoška istraživanja i Ognjen Božović, advokat porodica žrtava iz „Ribnikara“.

Predsednik Radne grupe biće predstavnik Ministarstva prosvete.

Zadatak Radne grupe je da usmerava i usklađuje aktivnosti na uspostavljanju Memorijalnog centra i da u odnosu na potrebe porodica žrtava zločina i šire zajednice, a na osnovu sprovedenog postupka opsežnih konsultacija, dobijenih informacija i sagledanih okolnosti sačini preporuku na koji način bi trebalo pokazati poštovanje žrtvama, njihovim porodicama i široj zajednici i da, u tu svrhu, predloži konkretne mere koje bi trebalo preduzeti povodom uspostavljanja Memorijalnog centra i osmišljavanja komemoracija i programskih sadržaja ovog centra.

U odluci piše da će nadležni organi i porodice žrtava svoje predstavnike u Radnoj grupi odrediti u roku od sedam dana od dana stupanja na snagu Vladine odluke, nakon čega će Ministarstvo prosvete u roku od tri dana organizovati konstitutivnu sednicu Radne grupe.

Kako je ranije saopšteno, porodice ubijenih u „Ribnikaru“ su formirale i multidisciplinarni tim koji će sprovesti opsežne konsultacije i pripremiti preporuke i predloge konkretnih mera radi uspostavljanja Memorijalnog centra, njegovog programskog rada, formulisanja uslova međunarodnog idejnog arhitektonskog konkursa i izbor najboljeg rešenja za taj centar.

Radna grupa je u obavezi da ove preporuke i mere implementira i sprovede kroz svoje resore i da ih zatim predloži Vladi na usvajanje.

Multidisciplinarni tim čine: Aleksandar Baucal, redovni profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu, Olga Manojlović Pintar, viša naučna saradnica Instituta za noviju istoriju Srbije, Jasmina Nikolić, direktorka Viktimološkog društva Srbije, Jasminka Petrović, književnica za decu i mlade, Dubravka Stojanović, profesorka Filozofskog fakulteta u Beogradu i Bratislav Tošković, diplomirani inženjer arhitekture.

U odluci Vlade Srbije piše i da članovi Radne grupe i Multidisciplinarnog tima ne primaju naknadu za svoj rad, osim naknada na ime nužnih i opravdanih troškova vezanih za rad u Radnoj grupi koje se isplaćuju primenom propisa kojima se uređuje pravo na naknadu troškova državnih službenika, koji nastaju u vezi s njihovim radom u državnom organu.

Radna grupa je dužna da podnese izveštaj Vladi svakih 90 dana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari