Dve ženke pegavih hijena nove stanovnice Zoo vrta na Paliću 1Foto: Printscreen/RTS

Iz Zoološkog vrta u mađarskom gradu Jazberenju, u palićki park prirode stigle su dve ženke pegavih hijena.

To je, prema pisanju RTS, plod uspešne saradnje sa zoo-vrtovima u susednoj zemlji koja traje decenijama.

Desetogodišnja Sofi i četrnaestogodišnja Zuri osvojile su dvorište objekta za hijene kojim je do sada vladao mužjak Moci, jer je to prirodni poredak kod tih afričkih grabljivaca.

„One će praviti društvo našem mužjaku, sada već 21-godišnjem Mociju koji je osam godina bio sam u palićkom ZOO vrtu. Ono što je karakteristično za hijene je da u njihovim čoporima vladaju ženke, to je matrijarhat. Tako da naš Moci mora da se navikne na ženke u njegovom prisustvu i da on više nije glavni u njegovom ispustu“, kaže Jelena Toljagić iz ZOO vrta Palić.

Kao pristupni član Evropske asocijacije zooloških vrtova, palićki park prirode ima najbolju saradnju u razmeni životinja sa nekoliko ZOO vrtova u Mađarskoj:

„Veoma nam je drago kada oni višak svojih životinja donesu kod nas u ZOO vrt jer time pokazuju jedno lepo partnerstvo i da su sigurni da će njihove životinje imati lepu negu i stanište kod nas“, navodi Jelena Toljagić iz ZOO vrta Palić.

Ženke pegavih hijena dobro su se adaptirale na palićke uslove, jer od kada su stigle, ne ulaze u volijere, već se uglavnom sunčaju u dvorištu objekta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari