Dveri Niš i izbegice sprečile izvršitelje da popišu stvari samohranoj majci zbog duga Gradu za kiriju 1Foto: Dveri Niš

Pripadnici Dveri i izbeglice iz Hrvatske sprečile su danas javne izvršitelje da popišu stvari samohranoj majci sa maloletnim detetom zbog njenog duga Gradu Nišu za kiriju za stan solidarnosti u izbegličkoj zgradi u naselju Pasi Poljana, potvrdio je ovaj pokret.

– Pripadnici Dveri i stanari ove zgrade sa 60 stanova su se okupili i uspeli da spreče izvršitelje da popišu stvari ovoj samohranoj majci iz Republike Srpske Krajine zbog duga i kamate za gradsku kiriju u iznosu od oko 4.000 evra, koje nije bila u stanju da plaća zbog lošeg materijalnog stanja. Sve ove izbegličke porodice, inače, plaćaju zakup stanova Gradu po tržišnoj a ne beneficiranoj ceni, koja im je prvobitno obećana. Izvršiteljima je sve to objašnjeno, kao i da su stanari zgrade ovih dana dobili obaveštenje Gradske stambene agencije da joj se jave, kako bi im rok za izmirenje dugova za zakup stanova bio produžen- kazala je za naš list potpredsednica Srpskog pokreta Dveri Tamara Milenković Kerković.

Ona je kazala da današnje sprečavanje popisivanja stvari i izvršenja „neće doneti mir ovim ljudima i porodicama koje su prošle egzodus“, tim pre što izvršitelji kucaju na vrata više socijalno ugroženih izbegličkih porodica u ovoj zgradi zbog nagomilanih dugova za kiriju i komunalije.

Podsetila je da su Dveri i njihov predsednik Boško Obradović u junu ove godine uputili apel gradonačelnici Niša Dragani Sotirovski da se stambeni problem ovih izbegličkih porodica trajno reši, kao i predloge rešenja, ali da do danas nisu dobili odgovor.

Gradonačelnica Sotirovski je krajem jula na Televiziji Belami kazala da će izbeglice iz Hrvatske koje stanuju u ovoj zgradi, a kojima izvršitelji kucaju na vrata zbog dugova za gradsku kiriju, “imati mogućnost da otkupe stanove, samo još treba videti pod kojim uslovima”.

– Mi uveliko pregovaramo i dogovaramo se sa svim gradonačelnicima koji imaju te takozvane izbegličke zgrade na koji način će država pomoći tim ljudima. Njima ćemo dati mogućnost da otkupe te stanove, ali ima još detalja oko toga- da li ovo što su do sad plaćali ulazi u taj otkup ili ne, da li će morati da plate manju ili veću cenu, koje će te pogodnosti za njih biti- rekla je Sotirovski, dodajući da će zbog rešavanja ovakvih slučajeva “i zakon mora da se menja”.

Ona je dodala da je Grad zbog njihovih dugovanja morao da se obrati izvršiteljima, pošto “njihove presude zbog dugova koji su im preostali zastarevaju”.

– Mi smo morali da to damo izvršiteljima, ali ne znači da će te ljude izbaciti iz stana. Neki su platili dugovanja, a to su milionski iznosi prema gradu Nišu. Niti bi oni trebalo da ostanu dužni Gradu, niti Grad državi, i vreme je da ti ljudi konačno odahnu posle mnogo godina- rekla je Sotirovski.

Stanari ove zgrade su juče kazali da im se do sada niko od nadležnih nije obratio povodom otkupa stanova.

Ove izbegličke porodice uselile su se u stanove 2008. godine, nakon što su se javile na konkurs.

Iako je reč o stanovima solidarnosti, koji su izgrađeni uz pomoć stranih donacija po projektu Vlade Srbije, Vlade Italije i Ujedinjenih nacija, a koji je trebalo da obezbedi „trajnu integraciju izbeglica“, one ih nisu dobile u vlasništvo, niti imaju pravo da ih otkupe.

Stanari su kazali za naš list da su tada potpisali rešenja o zakupu stanova, jer je bilo hitno, ali im je rečeno da „neće plaćati kiriju“, a govorilo se i da će ih dobiti u vlasništvo ili otkupiti.

Prema rečima ove grupe izbeglica u Pasi Poljani, među njima ima „bolje stojećih“ porodica, ali i onih koji „žive bez struje i vode“, koje su im isključene zbog dugovanja.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.