Dveri: Nišlije se štite od harača "Oka sokolovog" zaštitnim maskama preko tablica 1Foto: BETA/ BRANISLAV BOŽIĆ

Niške Dveri pozvale su gradonačelnicu Draganu Sotirovski da se provoza „običnim automobilom“ ulicama Niša, koje su označili kao „najgore na Balkanu“, i upitale gde odlazi i u koje svrhe se koristi „harač“ koji Grad masovno naplaćuje kroz sistem „Oko sokolovo“.

U Dverima su kazali da su sistem za nadzor „Oko sokolovo“ u Nišu i kazne koje se naplaćuju Nišlijama postali pravi „harač“ i specijalni ekstraporez za vožnju razvaljenim niškim ulicama.

Prema njihovim navodima, građani dobijaju i više prijava i kazni od ovog sistema za nadzor u toku jednog dana, a sa svim poskupljenjima i troškovima koja su ih u septembru dočekala, izdvajanje novca iz tankog kućnog budžeta i za ovaj „harač“ dovodi ih do očaja i besa.

„Dok su građani na mukama, gradonačelnica i lokalna vlast su više nego zadovoljni. Budžet se puni kaznama. Uspeh lokalne vlasti meri se samo mukom građana“, navode oni.

U Dverima kažu da su građani ne samo očajni, već pokazuju i „tipičnu nišku dovitljivost“.

„Zaštitne maske za lice sada stavljaju preko tablica svojih automobila, kako ne bi mogle da budu snimljene od ‘svevidećeg oka’. U ratu sa vlašću i gradonačelnicom koja se ’za sve pita’, sve je, izgleda, dozvoljeno. Samo Niš ima Direkciju za izgradnju grada koja ne vrši kontrolu radova na popravci ulica koja se plaća parama građana, samo Niš ima maske na tablicama automobila i samo Niš ima gradonačelnicu Sotirovski“, kažu oni.

U niškim Dverima dodaju da dok „Oko sokolovo“ „dere kožu sa leđa Nišlijama“ niške ulice nikada nisu bile gore.

„Raskopavaju se trotoari, radovi se odugovlače, materijal, zemlja i pesak se ne odvoze, a rupe se na asfaltu, tankom kao papir, otvaraju brzo posle popravki“, kažu uz zaključak:“Niš je grad čuda“.

Ne u džipu, nego u kolima sa istrošenim gumama

„Pozivamo gradonačelnicu da se provoza ulicama našeg grada, ali ne u džipu svoga supruga, već kao i svi mi običnim automobilom, sa istrošenim gumama, a posebno ulicom Vojvode Putnika, i oseti čari, džombe i prašinu kao na reliju Pariz-Dakar“, upitala je Nađa Stošić iz niških Dveri.

 Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.