Sutra prva protestna vožnja niških taksista zbog velikog broja kazni od uvođenja “Oka sokolovog” 1Foto: Beta foto Branislav Božić

Taksisti u Nišu najavili su za sutra protestnu vožnju jer im od početka uvođenja sistema “Oko sokolovo” 1. avgusta ove godine “svakodnevno stižu naplate dnevnih karata zbog krajnje kratkih zaustavljanja na parkiralištima zbog potreba mušterija”, a Grad nije spreman da zajedno sa njima reši problem.

Oni su precizirali da im osim ovakvih novčanih naloga stižu i kazne zbog nepropisnog parkiranja, odnosno izuzetno kratkog zaustavljanja na ulici kako bi sačekali putnike ili oni izašli iz vozila.

“Mi smo javna delatnost, bavimo se javnim prevozom, i imamo pravo da stanemo gde god ne ugožavamo i ne ometamo saobraćaj. Sada se dešava da nam, kada se, zbog potreba mušterija, na kratko zaustavimo na parkingu, Parking servis naplaćuje dnevnu kartu, a ako, opet zbog potreba mušterija, na kratko stanemo na ulici, policija piše kazne”, rekli su oni.

Oni su naglasili da je zbog takvog postupanja Parking servisa i policije njihov posao ugrožen.

Zbog toga je 11 taksi udruženja zahtevalo prošle sedmice sastanak sa predstavnicima Gradskog veća, Komunalne milicije, Sekretarijata za saobraćaj i Parking servisa, ali do sastanka nije došlo.

Taksisti će sutra u 14 časova organizovati protestnu vožnju, a takve vožnje nastaviti i narednih dana u isto vreme, sve dok se ne pronađe zajedničko rešenje u vezi sa njihovim kratkim zaustavljanjima zbog potreba mušterija.

Prema najavi, oni će sutra krenuti sa Bulevara cara Konstantina kod Elektronske insustrije (EI), pa se preko Bulevara Nemanjića, Ulice 7. juli, Kralja Stefana Prvovenčanog, Sinđelićevog trga, Ulice Nikole Pašića, Knjeginje Ljubice, Generala Milojka Lešjanina, Voždove i Bulevara Zorana Đinđića, vratiti do svoje početne tačke kod EI.

Taksisti su dodali da je poseban problem krajnje nedovoljan broj taksi stajališta.

Prema njihovim rečima, u Službenom glasiku je još pre četiri godine objavljeno da će u Nišu biti obeleženo više od 40 stajališta za taksi prevoz, ali to se još uvek nije dogodilo.

Niš ima i iznimno mali broj parking mesta, svega njih 3.600.

Iz Komunalne milicije negiraju tvrdnje taksista

Iako je Oko sokolovo u Nišu počelo sa radom 1. avgusta, do danas nijedna kazna nije stigla taksi udruženjima, rekao je koordinator Komunalne milicije Niš Dejan Kovačević.

On je dodao da je, sa druge strane, svako ko stane na obeleženo parking mesto dužan da plati dnevnu kartu jer je zauzro to mesto.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari