“Oko sokolovo” od 1. jula u Nišu: Građani nezadovoljni jer u gradu nema dovoljno parking mesta 1Foto: BETAPHOTO/ BRANISLAV BOZIC

Mi ćemo da plaćamo iz džepa zato što oni nisu napravili parkirališta. Harač. Sramota. Još kožu da nam skinu, neki su od komentara na društvenim mrežama povodom najave da će od 1. jula u Nišu početi da funkcioniše sistem “Oko sokolovo”, koji će omogućiti bolju kontrolu nepropisnog parkiranja, te oštrije sankcionisanje vozača.

U Nišu će od tada cirkulisati dva vozila „Oko sokolovo“. Građani koji se budu nepropisno parkirali u toku sledećeg meseca dobijaće opomene, a biće kažnjavani od 1. avgusta, kako bi se sprečio zastoj u saobraćaju, najavili su gradski zvaničnici.

Čitav sistem građani Niša su platili 50 miliona dinara.

U Nišu, inače, ima svega 3.600 uličnih parking mesta, te samo dve montažne garaže, sa 70  i 120 mesta, i jedna podzemna garaža, sa svega 58 mesta.

Osobe sa invaliditeom će morati da kruže po gradu kako bi našli parking mesto?

„Prvih dana će biti samo opomene, bez pravih kazni. Od 1. avgusta ćemo morati malo i da se kažnjavamo, sve u cilju boljeg i efikasnijeg funkcionisanja saobraćaja u gradu. Grad nam je veliki i imamo veliki broj automobila na ulici“, rekla je nedavno gradonačelnica Dragana Sotirovski.

Ona je dodala da će „Oko sokolovo“ posebno pomoći u rešavanju slučajeva kada, kako je kazala, vozači „zaustave čitav saobraćaj uz četiri migavca“.

“Oko sokolovo” od 1. jula u Nišu: Građani nezadovoljni jer u gradu nema dovoljno parking mesta 2
Foto Z. Miladinović/Danas

“U tim slučajevima, ‘Oko sokolovo’ će biti jedini spas. To se dešava na tačkama kroz Dušanovu ulicu, Knjaževačku ulicu, Bulevara Nemanjića…“, rekla je ona.

Jedna od novina će biti da kontrolori JKP “Parking servis” više neće ostavljati kazne za neplaćeni parking na šoferšajbnama, već će vozači morati na internetu da proveravaju da li su ih dobili.

Novina je i što će osobe sa invaliditetom moći besplatno da ostave automobil samo na mestima koja su za njih obeležena, dok će parkiranje na bilo kom drugom parking mestu morati da plate, što do sada nije bio slučaj.

Ovakva rešenja su u delu javnosti kritikovana jer nemaju svi građani računare, pametne telefone i internet, niti su dužni da “danonoćno” proveravaju da li su eventualno kažnjeni.

Posebno oštre kritike čuje su se zbog umanjivanja prava osoba sa invalidetom, jer u Nišu je premalo parking mesta obeleženih za njih, te će biti prisiljeni da obilaze grad, tražeći slobodno mesto.

Promocija Niša kao “pametnog grada” ili “zulum” za građane

Odluka o upravljanju javnim parkiralištima koja omogućava “dolazak” sistema “Oko sokolovo” u Niš doneta je u Skupštini grada 31. maja.

Prema toj odluci, Komunalna milicija će kontrolisati nepropisno parkirana vozila, a JKP Parking servis vozila parkirana na opštim parkiralištima.

Oni će razmenjivati informacije, preduzimati zajedničke mere i zajedno koristiti vozila sa sistemom “Oko sokolovo”.

Odluka predviđa kaznu od 5.000 dinara za građane koji se nepropisno parkiraju, a 6.000 za firme i ustanove.

Preduzetnici koji se nepropisno parkiraju moraće da plate 20.000, a odgovorna lica u firmama 12.000 dinara.

Odbornici vladajuće većine, predvođeni Srpskom naprednom strankom, kazali su da će sistem “Oko sokolovo” omogućiti da na niškim ulicama bude manje nepropisno parkiranih vozila i gužvi, da trotoari budu prohodniji za pešake, da zagađenje bude manje. Rezultat će biti i veći prihod za budžet Grada.

“Donošenje predložene Odluke omogućiće pružanje kvalitetnije usluge građanima i posetiocima Niša u oblasti parkiranja na javnim parkiralištima, bolje održavanje komunalnog reda na području grada, uključivanje kapaciteta komunalne milicije, davanje doprinosa podizanju saobraćajne kulture u gradu Nišu na primereni nivo, davanje doprinosa izgradnji i promociji grada kao ‘pametnog grada’ i većoj efikasnosti, efektivnosti i ekonomičnosti poslovanja vršioca komunalne delatnosti upravljanje javnim parkiralištima”, navodi se u obrazloženju ovakve odluke.

“Oko sokolovo” od 1. jula u Nišu: Građani nezadovoljni jer u gradu nema dovoljno parking mesta 3
Branislav Jovanović: Foto Niš moj grad

Odbornik opozicione koalicije “Niš moj grad” Branislav Jovanović je, međutim, ocenio da  Odluka o upravljanju javnim parkiralištima za gradjane znači još jedan „zulum“.

„Dolazi nam ‘Oko sokolovo’ u vreme kada gradjani juga Srbije imaju za 50 odsto niže plate nego stanovnici severa zemlje, kada su cene osnovnih životnih namirnica povećane za 30 do 50 odsto. U Nišu je poskupeo gradski prevoz za 33 odsto, a poskupelo je i grejanje, gorivo, struja. Sedam hiljada domaćinstava u našem gradu živi bez struje“, rekao je Jovanović.

On je novoustanovljene novčane kazne za pogrešno parkiranje označio kao drakonske.

Tender “namešten” za beogradski Parking servis?

Deo opozicije, kao i pojedine zainteresovane firme, ocenjivali su da je i tender za uvođenje sisztema “Oko sokolovo”, kojim se putem mobilnog video- nadzora proverava ispravnost parkiranja, problematičan.

Skoro tri meseca nakon otvaranja ponuda pristiglih na tender, JKP Parking servis odlučio je da ugovor dodeli grupi ponuđača u kojoj su beogradski Parking servis i firma Prokomsoft iz Novog Sada, dok je kompanija Izi park, koja je ponudila skoro pet puta nižu cenu, odbijena.

U odluci je navedeno da se ponuda Izi parka odbija jer ta firma “nije dokazala da je implementirala ovakav sistem u Azerbejdžanu, kako je navela u ponudi”.

Iz te kompanije su prethodno osporavali konkursnu dokumentaciju i ukazivali da je tender bio “raspisan” za Parking servis iz Beograda, pošto se tenderski kriterijumi potpuno poklapaju sa karakteristikama sistema “Oko sokolovo” koji već koristi beogradski Parking servis.

Vrednost ovog ugovora je 50 miliona dinara, uključujući PDV.

I tender za nabavku dva vozila za potrebe sistema “Oko sokolovo” dobila je firma koja je obezbedila vozila za taj sistem u Beogradu, Britiš Motors.

Vlasnik firme je član SNS i predsednik Košarkaškog kluba Partizan Ostoja Mijailović.

Konkurisale su još dve kompanije – Auto Čačak i beogradski Gasop, ali je Britiš Motors punudio najnižu cenu.

JKP Parking servis, koji je raspisao tender, platiće za nabavku ta dva vozila oko 9,3 miliona dinara, a u cenu je uračunat PDV.

Vlast: Manjak parking mesta jer nam je “životni standard iz meseca u mesec sve bolji”

Gradski zvaničnici kažu da je za rešenje parkiranja u Nišu potrebno više od sistema “Oko sokolovo” pošto grad “boluje” od ozbiljnog manjka parkirališta i parking mesta, ali to pripisuju pre svega porastu standarda građana”.

Oni, međutim, ne najavljuju šta će konkretno učiniti da se problem reši, niti u kojem roku.

“Životni standard nam je iz meseca u mesec bolji, što pokazuju i poslednji statistički podaci za prosečnu platu u Nišu. To za posledicu ima da gotovo da nema porodice u Nišu koja nema više od jednog automobila. To jeste neka vrsta problema jer je to još jedan zadatak za nas, da razmišljamo kako ćemo rešiti problem parkiranja”, kaže gradonačelnica Sotirovski.

“Oko sokolovo” od 1. jula u Nišu: Građani nezadovoljni jer u gradu nema dovoljno parking mesta 4
Dragana Sotirovski: Foto sajt Grada Niša

Ona dodaje da se gradska urbanistkinja Tanja Obradović upravo bavi mogućnošću da Niš doBije nove garaže, dodajući da se “traže privatni partneri za taj posao”.

“Razmatramo i mogućnost pravljenja nadzemnih garaža, ne samo u centru grada, već i šire, kako bismo zaštitili zelene površine i trotoare i omogućili ljudima da se nesmetano parkiraju “, kaže Sotirovski.

I v. d. direktora JKP Parking servia Dejan Dimitrijević se slaže da na niškim ulicama sada ima mnogo više automobila nego ranije “zbog porsata životnog standarda”.

“Grad Niš sada ima 3.600 parking mesta na uličnim frontovima, s tim što je u poslednjih pet godina taj broj uvećan za 20 odsto”, kaže Dimitrijević.

On dodaje da je “spremna konstrukcija za još jednu montažnu garažu, ali da je lokacija još uvek nepoznata jer se čeka izrada planske dokumentacije“.

Gradska urbanistkinja Obradović nije odgovorila na pitanja Danasa da li je završen rad na planovima za rešavanje problema parkiranja na teritoriji Niša.

Javnost je ostala uskraćena i za njene odgovore da li se gradskim dokumentima predviđa izgradnja nadzemnih, podzemnih i montažnih garaža, sa kojim kapacitetom i do kog roka.

 

Stanković: Stvari radimo naglavačke

Đorđe Stanković, potpredsednik Narodne stranke, čelnik  njenog niškog odbora i budući narodni poslanik, inače arhitekta, kaže da je cilj “Oka soklovog” kažnjavanje građana i uvećanje budžeta, a da je Nišu potrebno uvećanje i uređenje parking prostora.

“Najveći problem je što ne postoji strateški cilj grada u kom ćemo se smeru kretati kako bi rešavali problem parkiranja, već se sve radi kako kome padne na pamet. Neophodno nam je više garaža i u centru i na periferiji grada, kao i uvođenje reda u ovu oblast”, kaže on.

Stanković dodaje da bi se i nakon uvođenja “Oka sokolovog” moglo dogoditi da neko bude kažnjen, a da nije kriv, jer nije poznato da li je na tom mestu dozvoljeno parkiranje.

“Prvo bi trebalo da uredimo takve stvari, kažnjavanje ide na kraju. A mi i ovo radimo preko reda i naglavačke”, kaže on.

 

Milošević: Čitav posao je preplaćen

“Grad Niš je dao 50 miliona za represiju, umesto da taj novac uloži u sistemsko rešavanje ozviljnog problema parkiranja”, kaže Jelena Milošević, članica Predsedništva  Stranke slobode i pravde, predsednica niškog odbora stranke i poslanica u sledećem sazivu Skupštine Srbije.

Ona kaže da je čitav posao preplaćen, te da je Niš za kontrolu parkiranja mogao da nabavi mnogo jeftiniji softver, a umesto skupih džipova- male električne automobile.

“U Nišu, po popisu, živi 230.000 punioletnih stankovnika, plus oni koji ovde privremeno žive, studenti, turisti, ljudi koji dolaze na lečenje… Zas sve nas obezbeđeno je 3600 parking mesta i jedna podzemna garaža od 58 mesta. nedopustivo malo”, kaže ona.

Milošević dodaje da je gradskim planovima predviđeno sedam podzemnih garaža, te da bi na tome trebalo ubrzano raditi.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari