Dvesta kilograma lubenica na zgradu komunalne policije 1Foto: Inicijativa Ne davimo Beograd

Inicijativa Ne davimo Beograd danas je “kao simbolički čin protiv nasilja predstavnika vlasti i njihovih odreda, donela 200 kilograma lubenica ispred sedišta komunalne policije u Beogradu”.

Kako se navodi na njihovoj fejsbuk stranici: “niko od komunalnih policajaca nije izašao iz zgrade, očigledno shvatajući sopstvenu odgovornost i potrebu da se s njom suoče. Očekujemo ostavku Nikole Ristića i istragu brojnih neprihvatljivih postupanja komunalne policije od samog svog osnivanja”, navode u Inicijativi Ne Davimo Beograd.

Podsetimo pre dva dana prodavac lubenica na vidikovačkoj pijaci je preminuo nakon rasprave sa komunalnim policajcima.

Povodom ovog slučaja oglasio se i gradonačelnik Beograda Siniša Mali.

„Nikada nisam i nikada neću tolerisati nasilničko ponašanje ljudi u uniformama. Svrha Komunalne policije je da uvede red u grad kako bi on bio bolje mesto za život i da omogući građanima da se osete bezbedno. Oni nisu tu da bi demonstrirali moć prema našim sugrađanima. Ipak, mislim da nije dobro da se prerano donose bilo kakvi zaključci ili da se pojedinici i institucija osuđuju”, izjavio je danas gradonačelnik.

On je dodao da se zna ko treba da radi taj posao, i apelovao da se sačekaju rezultati istrage.

„Zato apelujem na javnost da sačekamo rezultate koji će nam reći šta se konkretno desilo u ovom slučaju. Odmah su pokrenute istrage na svim nivoima, a ukoliko se utvrdi da je došlo do prekoračenja nadležnosti, pojedinac ili pojedinci će biti sankcionisani u skladu sa zakonom”, istakao je Mali. On je dodao da komunalni policajac mora da bude odgovorna i savesna osoba i da njihov posao nije nimalo lak.

„Svakodnevno su na terenu izloženi različitim situacijama, i važno je da i od građana, i sa njihove strane, postoji normalna i uravnotežena komunikacija i saradnja”, zaključio je gradonačelnik Beograda.

Povodom tragičnog događaja na Vidikovačkoj pijaci u Beogradu, Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave saopštilo je danas da izražava najdublje saučešće porodici preminulog i zahteva od nadležnih da pažljivo i detaljno ispitaju slučaj, preduzmu sve neophodne mere i potom o svemu obaveste javnost.

„Ukoliko ga je bilo, nezakonito postupanje mora biti kažnjeno, ali neophodno je i da ulože usredsređen napor da promene kulturu ophođenja Komunalne policije (KP) i izgrade mostove u njenom odnosu sa građanima. Učestalost incidenata sa komunalnim policajcima u Beogradu koji ih stavljaju u negativan kontekst otvara pitanja koja zahtevaju odgovor. Bilo da je problem prekoračenje ovlašćenja, suptilna bahatost ili pre svega loša komunikacija, reforma javne uprave pretpostavlja razvijanje partnerskog odnosa sa građanima“, dodaje se u saopštenju Ministarstva kojim upravlja Kori Udovički.

Oni dodaju da je svrha komunalne policije kao službe lokalne samouprave da brine o komunalnom redu i unapređenju urbanog života što se pokazuje uspešnim u mnogim gradovima Srbije. „Stoga pozivamo beogradsku komunalnu policiju da stane na stranu svojih građana i na taj način izgradi poverenje i osigura svoj uspeh“, zaključuje se.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari