Viši sud u Kruševcu doneo je presudu sa ponovljenog suđenja trojici optuženih za oružanu pljačku Agrobanke u najstrožem centru Kruševca, koja se dogodila 25. aprila 2002. godine.

Okrivljeni Ivan Mitić (35) iz Požarevca, Dejan Ilić (34), takođe iz Požarevca, i Predrag Pantić iz Banjaluke, koji se nalazi u bekstvu, na dva prethodna suđenja su oslobađani krivice zbog toga što, po oceni suda, „nije bilo dovoljno jasnih i pouzdanih dokaza“ da su počinili razbojništvo u saizvršilaštvu, ali su sada osuđeni na kazne zatvora u trajanju od po tri godine i šest meseci.

U obrazloženju presude od 30 strana predsednik Sudskog veća Biljana Tošković navodi da su se u radnjama optuženih stekla sva bitna obeležja krivičnog dela – razbojništvo u saizvršilaštvu.

– U toku postupka sud je utvrdio da su optuženi nesumnjivo postupali kao saizvršioci, po prethodnom dogovoru, u nameri da oduzimanjem tuđih pokretnih stvari za sebe pribave protivpravnu imovinsku korist, došli u Kruševac, uz pretnju zaposlenima u banci da će neposredno napasti na život i telo, oduzeli novac u vrednosti od 2.900.000 dinara, vlasništvo Agrobanke – piše u obrazloženju presude.

Optuženi su, kako je sud utvrdio, sa automatskim puškama u rukama, maskirani kapama sa prorezima za oči, upali u prostorije Agrobanke, zapretili zaposlenima da će ih pobiti ako budu pružali otpor, a zatim iz kase uzeli novac. Automobilom marke BMV, kojim je upravljao Predrag Pantić, čekajući ih na parkingu, velikom brzinom su pobegli u pravcu Đunisa. Policija je, vršeći redovnu kontrolu saobraćaja, zaustavila pljačkaše u selu Praskovče, na putu ka Aleksincu. Po izjavama svedoka policajaca, vozač BMV-a je naglo zakočio i pokušao da okrene vozilo, ali se „nasadio“ na bankinu. Iz kola su potom sva trojica istrčala i dala se u bekstvo. Policajci su dvojicu uhvatili, a jedan je, noseći torbicu za opljačkanim novcem, pobegao. Po krivičnoj prijavi, bio je to Predrag Pantić iz Banjaluke, kome se sudilo u odsustvu, uz tvrdnju advokata odbrane da nije utvrđen njegov identitet, niti bilo kakvi tragovi optuženog i da to niko i nije proveravao.

Okrivljeni nisu priznali delo koje im se stavlja na teret. Tvrdili su da su od policije bežali zato što nisu imali regularnu tablicu na automobilu, već su „nakačili neku beogradsku“ na BMV koji su tog dana kupili u Nišu, pa se vraćali sporednim putem, i da nemaju nikakve veze sa pljačkom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari