Dvostruka "globa" za brojne povratnike 1ilustracija Foto: FoNet/ AP

Vlada Srbije saopštila je da će svi građani koji se iz Srbije vraćaju u Nemačku na stalan ili prevremeni boravak posle praznika morati da pokažu negativan PCR ili antigen test i na izlasku iz naše zemlje, kao mera suzbijanja pandemije korona virusa.

Ova odluka zabrinula je i zbunila mnoge povratnike u Nemačku koji u Srbiji borave tokom praznika, a neki od njih su se obratili i redakciji Danasa radi pojašnjenja ovih mera jer od nadležnih nisu uspeli da dobiju precizne informacije o novim pravilima za putovanje.

Na sajtu Vlade Republike Srbije 31. decembra pojavila se vest da su svi građani Srbije koji imaju stalni ili privremeni boravak u Saveznoj Republici Nemačkoj, a praznike provode u Srbiji dužni da pre povratka u Nemačku imaju negativan PCR ili negativan rapid antigen test izdat od strane referentne laboratorije u Srbiji.

„U suprotnom, neće moći da uđu u Saveznu Republiku Nemačku“, navodi se u saopštenju.

Ova mera se podjednako odnosi na kopneni i vazdušni saobraćaj, objašnjeno je dalje, što znači da će na aerodromima prilikom čekiranja putnika i na graničnim prelazima na izlazu iz Srbije biti tražen rezultat testa ne stariji od 48 časova.

„Ova mera odnosi se jedino na građane koji se vraćaju u Saveznu Republiku Nemačku“, naglasili su nadležni.

Iz saopštenja Vlade Srbije ostaje nejasno da li su ovu odluku donele jednostrano vlasti u Srbiji, ili je to odlučeno u dogovoru sa nadležnima iz Nemačke.

Na sajtu Ambasade Nemačke u Beogradu preneta je ova vest uz navode da je to odluka Vlade Srbije.

Ono što je zbunilo građane i što smo pokušali da proverimo jeste – zašto se ova odluka odnosi samo na one koji idu u Nemačku, dok za druge zemlje nije tako, otkud sada testiranje na izlasku iz zemlje, kada sve države to zahtevaju samo od građana koji ulaze u njihovu zemlju, ali i zašto su u ovom slučaju, a ne i u drugim, kao što je ulazak u zemlju, dozvoljeni brzi antigen testovi.

Dvostruka "globa" za brojne povratnike 2

Novinari Danasa postavili su Vladi Srbije ova pitanja i druge nedoumice u vezi s odlukom, ali do zaključenja ovog broja nismo dobili odgovore.

Kako nezvanično saznajemo, mere je propisala isključivo Vlada Srbije, bez konsultacije sa Saveznom Republikom Nemačkom ili predstavnicima te države u Srbiji.

Nemačka ima svoje propise za ulazak svih stranih državljana u tu zemlju, pa i onih koji se vraćaju iz Srbije.

Ta pravila su jasna – svako ko uđe u Nemačku mora da se provede barem pet dana u karantinu, a iz karantina može da izađe posle tog perioda ako dostavi nadležnima potvrdu o negativnom testu na koronu koji je izdat isključivo od referentnih laboratorija u Nemačkoj.

Iz ovoga se postavlja pitanje koja je namera srpskih vlasti – sem sprečavanja širenja pandemije iz Srbije u Nemačku?

Pošto na epidemiološku situaciju u našoj zemlji ne mogu uticati oni koji iz nje odlaze, dalo bi se zaključiti da iza nove odluke stoji namera da laboratorije u Srbiji zarade dodatan novac od naših građana iz dijaspore.

Tome u prilog govori i odluka Vlade Srbije da podigne cenu PCR testiranja od 1. januara ove godine sa 6.000 na 9.000 dinara za one koji se testiraju na lični zahtev i zbog putovanja, zbog koje su mnogi u javnosti negodovali prethodnih dana.

Pred kraj 2020. godine u Srbiju je iz inostranstva došlo da bi ovde provelo praznike oko 100.000 ljudi, ako je verovati brojkama koje je izneo predsednik Vučić.

Uzevši u obzir strukturu našeg stanovništva u dijaspori, može se pretpostaviti da je značajan procenat došao upravo iz Nemačke.

Naime, predsednik Aleksandar Vučić je 20. decembra, u jeku gužvi na graničnim prelazima naše zemlje, rekao da je samo tokom tri dana pre toga u Srbiju ušlo 225.000 ljudi, ali da je oko 120.000 njih bilo u tranzitu.

Ova gužva nastala je pre nego što je Srbija donela odluku da se uvede obavezno testiranje pre ulaska u zemlju, a u međuvremenu, neke od njih koji se vraćaju u Nemačku, zatiče odluka o novoj obavezi testiranja pre izlaska iz zemlje, ali i novi trošak.

Na aerodromu još bez novih pravila?

Nadležne institucije za civilno vazduhoplovstvo i avio-kompanije još uvek nisu dobile jasne instrukcije kako da postupaju prema građanima koji se vraćaju na rad u Nemačku, saznajemo nezvanično. Zbog toga se zapravo na aerodromima još uvek ne proverava da li građani imaju negativan test kako je traženo, ali s obzirom na odluku koju je Vlada donela, može se očekivati da će nakon božićnih praznika, kada se očekuje i veća frekvencija putnika, biti strožih kontrola.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari