DVT: Povući radni tekst amandmana na Ustav 1Ilustracija Foto: Freeimages

Državno veće tužilaca smatra da se predloženim amandmanima smanjuje dostignuti nivo samostalnosti javnog tužilaštva i predlaže da se postojeći radni tekst amandmana povuče iz javne rasprave.

To se navodi u saopštenju nakon današnje sednice na kojoj se razmatrao radni tekst amandmana Ministarstva pravde na Ustav Srbije.

„Mišljenja smo da je neophodno formiranje radne grupe u čijem će sastavu biti i relevantni predstavnici struke, koja će sačiniti novi radni tekst izmena Ustava, uzimajući u obzir sve do sada iznete primedbe, a koji će kasnije biti osnov za kvalitetnu, suštinsku i sveobuhvatnu javnu raspravu. Predloženo rešenje, po kom bi predstavnici javnog tužilaštva bili u manjini u sastavu Visokog saveta tužilaca, dovelo bi do toga da o svim bitnim pitanjima iz nadležnosti ovog tela, kojima se jemči samostalnost javnog tužilaštva (izbor, napredovanje, razrešenje, disciplinska odgovornost, materijalni položaj), odlučuju članovi koje bira Narodna skupština“, obrazlaže u saopštenju Veće državnih tužilaca.

Kako ističu, navedeno je u suprotnosti sa Akcionim planom za poglavlje 23 koji predviđa sastav tužilačkog saveta sa najmanje 50 odsto članova iz reda javnih tužilaca.

Takođe, smatraju da je sporno rešenje prema kom disciplinski postupak i postupak razrešenja javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca može pokrenuti ministar nadležan za pravosuđe, što otvara prostor izvršnoj vlasti za odlučivanje o poverenju ili nepoverenju u odnosu na pojedinačne tužioce.

„Zabrinjavajuća su i sledeća rešenja: mogućnost trajnog premeštanja zamenika javnog tužioca u drugo javno tužilaštvo, bez njegove saglasnosti; ukidanje krivičnopravnog i krivičnoprocesnog imuniteta javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca; ukidanje samostalnosti javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca. Posebno zabrinjava odredba kojom se na nejasan i nedorečen način, kao novi uslov za izbor zamenika javnog tužioca u najnižim tužilaštvima, uvodi prethodno okončana posebna obuka u instituciji za obuku u pravosuđu“, naglašavaju u saopštenju.

Prema mišljenju Veća državnih tužilaca ovaj predlog otvara mogućnost da se faktička nadležnost za prvi izbor zamenika javnih tužilaca, u tužilaštvima najnižeg nivoa, izmesti iz Visokog saveta tužilaca, kao samostalnog organa, na instituciju koja nema garancije nezavisnosti ni samostalnosti. Veće smatra da radni tekst sadrži i izvesna pozitivna rešenja kao što je nadležnost Visokog saveta tužilaca za izbor i razrešenje zamenika javnih tužilaca i javnih tužilaca, kao i ukidanje prvog izbora zamenika javnih tužilaca na trogodišnji mandat. Međutim, ta rešenja smatraju nedovoljnim u smislu ostvarenja efekta unapređenja vladavine prava u Srbiji i sprovođenja Akcionog plana za poglavlje 23, u delu koji se tiče nezavisnosti pravosuđa od političkog uticaja.

Svoje predloge izmena Ustava, kako dodaju, izneće naknadno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari