Džaferović: Nijedna kazna ne može vratiti u život ubijene 1Foto: EPA-EFE/ FEHIM DEMIR

Član Predsedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić izjavio je danas da je i vojnom i političkom vrhu Republike Srpske presuđeno za udruženi zločinački poduhvat i da Republika Srpska nikada neće biti samostalna niti nezavisna država.

„Teško je poverovati da će bilo ko, bilo kada priznati nešto što je nastalo na udruženom zločinačkom poduhvatu, koji je u realizaciji svojih ciljeva počinio i zločin genocida“, rekao je Komšić, prenose mediji u BiH.

On je ocenio da je presuda Ratku Mladiću, u kojoj je utvrđeno postojanje više udruženih zločinačkih poduhvata političkog i vojnog rukovodstva Republike Srpske, jasno govori da je postojala namera za činjenje niza najstrašnijih zločina u BiH na temelju etničkih razlika.

Član Predsedništva BiH Šefik Džaferović izajvio je da povodom presude i izricanja doživotne kazne da na svetu ne postoji kazna koja bi bila adekvatnija za zločine za koje je kriv ratni komandant Vojske Republike Srpske.

„Nijedna kazna ne može vratiti u život ubijene, niti može osigurati potpunu pravdu, ako imamo u vidu monstruoznost zločina opisanih u presudi. Ipak, činjenica da je Mladiću izrečena najteža kazna propisana Statutom – kazna doživotnog zatvora, predstavlja delimičnu pravdu i satisfakciju za žrtve. Važno je da takav zločinac više nikada ne bude na slobodi“, rekao je Džaferović.

On je pozvao sve u BiH da što pre prihvate presude Haškog trobunala.

„Pozivam sve snage u BiH i regionu, koje još uvijek sanjaju o ratnim ciljevima – teritorijalne i dalje etničke podele BiH, da se konačno probude, da konačno prestanu s lažima i prihvate istinu. Svoje retrogradne ciljeve nikada neće ostvariti. Mogu samo ugroziti mir i stabilnost“, rekao je Džaferović.

On je pozvao susede BiH, pre svega one čije je uloga u BiH utvrđena presudama Haškog tribunala da poštuju presude i da prestanu da daju utočište presuđenima i osumnjičenima za ratne zločine, te da ih izruče u BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari