Džejms Votson: Naučnik rasista 1Foto: EPA-EFE-TIAGO-PETINGA

Nobelovac Džejms Votson bio je poznat kao jedan od naučnika koji su otkrili strukturu DNK 1953, ali sada su mu zbog rasističkih opaski oduzete sve počasne titule koje je dobio u Kold Spring Harbor laboratoriji (CSHL), gde je radio skoro 40 godina.

U intervjuu za dokumentarac koji je snimljen o njemu, rekao je da crnci i belci imaju različite nivoe inteligencije zbog genetskih razlika koje su se razvile kroz prirodnu selekciju.

To nije prvi put da je Votson imao rasističke izjave. On je 2007. godine izjavio da crnci nisu pametni kao belci. Zbog toga mu je CSHL, gde je bio direktor preko 25 godina, suspendovala administrativne dužnosti i smenila ga sa mesta šefa laboratorije. Kasnije se izvinio i rekao da ne postoji naučni osnov za njegovo verovanje ali, kako je navedeno u saopštenju iz laboratorije, novi komentari „poništavaju Votsonovo pisano izvinjenje iz 2007“. Zbog poslednjih opaski, koje su mogle da se čuju u dokumentarcu, laboratorija je otišla korak dalje nego 2007. i ukinula mu sve počasne titule i prekinula sve veze sa njim, uz obrazloženje da su njegove izjave „za osudu, da nisu naučno podržane, i da ni na koji način ne odražavaju poglede laboratorije, njenih zaposlenih i studenata“, kao i da „CSHL osuđuje zloupotrebu nauke u svrhu opravdavanja predrasuda“.

Na jednoj konferenciji 2000, Votson je izjavio da postoji veza između boje kože i seksualnog poriva, iznevši hipotezu da ljudi tamne kože imaju snažniji libido. On je tokom svog predavanja tvrdio da je otkriveno da ekstrakti melanina, koji koži daju boju, pojačavaju seksualne porive. „Zato imamo latino ljubavnike. Niste nikada čuli za engleskog ljubavnika, samo za Engleskog pacijenta“, rekao je tada Votson. On je tom prilikom izjavio i da stereotipi koji se povezuju sa rasnim i etničkim grupama imaju osnov u genetici, te da su zato Jevreji inteligentni, Kinezi inteligentni ali nisu kreativni zato što su konformisti, a da su Indijanci servilni. Nekoliko godina kasnije, u jednom intervjuu je govorio o tome da su Afrikanci manje inteligentni nego zapadnjaci. Tada je rekao da je njegova namera da promoviše nauku, a ne rasizam, ali zbog toga su mu otkazana brojna gostovanja u Velikoj Britaniji i drugim zemljama.

DŽejms D. Votson (rođen 6. aprila 1928) je američki molekularni biolog, genetičar i zoolog, najpoznatiji po otkriću strukture DNK zajedno sa Frensisom Krikom. Votson, Krik, i Moris Vilkins su nagrađeni 1962. Nobelovom nagradom za fiziologiju ili medicinu. Nakon studija i doktorata na univerzitetu Čikaga i Indijana univerzitetu, išao je na postdoktorske studije u Kopenhagenu. Autor je mnogih uvaženih naučnih publikacija. Sa Elizabet Luis je u braku od 1968, imaju dva sina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.