Dva dana pošto su pripadnici Islamske države ušli u Kobane, sirijski grad na granici s Turskom, žestoke borbe su se juče vodile u istočnim delovima grada.

Džihadisti su pokušavali da povrate kontrolu nad mestom iz kojeg su odstupili posle teškog bombardovanja koalicije koju predvode Sjedinjene Države. Džihadisti su u međuvremenu potisnuti iz zapadnog dela grada, rekao je Rami Abdel Ahman iz sirijske Opservatorije za ljudska prava, čije je sedište u Velikoj Britaniji, prenosi Bi-Bi-Si.

Nekoliko sirijskih grupa za ljudska prava izdale su dramatičan apel svetu da pomogne Kobaneu da ne padne u ruke ekstremista, prenosi Beta.

Sedam grupa za ljudska prava, uključujući kurdsku organizaciju za ljudska prava i Organizaciju za ljudska prava u Siriji navode da napad pripadnika Islamske države na taj grad i okolinu, koji je počeo sredinom septembra, predstavlja jasan oblik progona i etničkog čišćenja. Zbog borbi je raseljeno gotovo 280.000 ljudi koji su pobegli iz straha od ubijanja, pogubljenja, bezvlašća i otmica žena i dece.

U Turskoj je preksinoć poginulo najmanje 14 osoba u sukobima između turske policije i kurdskih demonstranata koji osuđuju Ankaru zbog navodne pasivnosti prema džihadistima koji žele da zauzmu Kobane, pretežno naseljen Kurdima. Turska za sada odbija da se pridruži stranoj koaliciji, predvođenoj SAD, koja izvodi vazdušne napade na položaje Islamske države.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari