Džon Rid dobio mural u Zemunu 1Foto: Savet komunističke omladine Jugoslavije

Mural posvećen Džonu Ridu osvanuo je u Zemunu.

Kako se navodi u saopštenju, Savez komunističke omladine Jugoslavije (SKOJ) i Savez mladih komunista SAD-a (LYC USA) su oslikali mural velikom prijatelju srpskog naroda, američkom revolucionaru, novinaru, piscu i osnivaču Komunističke partije SAD – Džon Ridu. Mural su naslikali mladi, talentovani umetnici Darko Pantelić i Margarita Smailova.

„Džon Rid, kao ratni izveštač zabeležio je patnju srpskog naroda tokom Prvog svetskog rata. Dolaskom u Srbiju, njegovo putovanje je trajalo je 28 dana, od 20. aprila do 18. maja 1915. godine, gde je pisao o strašnim zločinima koje su na svakom koraku činili vojnici Austrougarske monarhije. Pored Srbije, bio je ratni izveštač i u Meksiku, Rusiji, Grčkoj, Bugarskoj, Francuskoj, Italiji i Poljskoj“, navode iz Saveza komunističke omladine Jugoslavije.

Takođe podsećaju da je Džon Rid, ostao u svetu upamćen kao pisac antologijskih knjiga „Deset dana koji su potresli svet“ (knjiga koja govori o Velikoj oktobarskoj socijalističkoj revoluciji), „Pobunjeni Meksiko“ i „Rat u istočnoj Evropi“, u kojoj se nalazi i deo o ratu u Srbiji. Umro je u Moskvi od tifusa i sa nepune trideset tri godine sahranjen je u zidine Kremlja, 17. oktobra 1920. godine. Njegovi tekstovi o Srbiji s proleća 1915. godine stigli su u Srbiju 1975. godine.

Džon Rid predstavlja inspiraciju za sve slobodoljubive ljude širom sveta. On je bio istinski prijatelj naše zemlje. Džon Rid, iako je umro mlad, iza sebe je ostavio vidni trag koji predstavlja putokaz kuda vodi jedan od puteva ka istinskoj ljudskoj sreći. Njegov životni put bio je ispunjen borbom protiv kapitalističke eksploatacije, rasne i nacionalne mržnje i socijalne nejednakosti.

Džon Rid se, kako naglašavaju iz Saveza komunističke omladine Jugoslavije, uporno borio za načela slobode i pravde.

„On je bio je borac koji je čitav svoj život posvetio trijumfu slobode i dostojanstva čoveka. Lik i delo Džona Rida predstavlja pravac koji osvetljava horizonte budućim generacijama. On nije samo veliki pisac, novinar, revolucionar i mislilac, on je velika prometejska stena 20. veka. Džon Rid je bio istinski humanista, prijatelj naše zemlje i naroda Srbije“, zaključuju u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari